Barcelona

Mas creu que la reforma laboral pot ser "la base" per crear llocs de treball en el futur

La convocatòria de vaga general per a aquest dijous ha centrat moltes de les intervencions dels polítiques durant el dia d'avui. Al Parlament de Catalunya, en una sessió maratoniana amb l'objectiu de concentrar tots els punts aquest dimecres i esquivar la jornada de vaga, Artur Mas ha defensat la jornada laboral com una base per poder crear ocupació en un futur, tot i que ha apuntat que l'elevada taxa d'atur ha anul·lat el principal dret dels treballadors.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, considera que la reforma laboral "no crearà llocs de treball en el curtíssim termini, però pot ser la base per crear-los en el futur". En resposta parlamentària al socialista Joaquim Nadal, Mas ha apuntat sobre la vaga general d'aquest dijous que, "amb un atur de més del 20%, el principal dret dels treballadors ha quedat afectat i anul·lat".

El cap de l'oposició ha denunciat a la cambra catalana que aquesta reforma suposa una "ruptura del principi de la negociació col·lectiva" i ha recriminat a Convergència i Unió que hi donés suport, a la qual cosa Mas li ha contestat que s'havia "confós de Parlament", ja que "la reforma laboral no la fa el govern, la fa el govern espanyol, i amb majoria absoluta".

D'altra banda, l'ecosocialista Joan Herrera també ha criticat la reforma laboral i ha emplaçat a sortir al carrer aquest dijous per defensar la "dignitat" del país. El líder d'ICV, que duia a la solapa un adhesiu amb el lema "Dignitat. 29 març. Vaga general", ha advertit Mas que "no hi ha projecte nacional sense cohesió social", i ha afegit: "Mentre vostès parlen d'estat propi, acabaran liquidant l'estat del benestar." En la rèplica, Mas ha donat la raó a Herrera en la necessitat de la cohesió social en un projecte nacional, però ha defensat que "ara hi ha menys diners i més deutes" que fa uns anys, de manera que "el pastís dels recursos disponibles és menor".

Sessió inusual al Parlament

El Parlament celebra aquest dimecres un ple contra rellotge per esquivar la vaga general d'aquest dijous: la majoria de grups intenta accelerar-ne el desenvolupament per poder-lo concentrar tot en una mateixa jornada. PSC, ICV-EUiA i SI han retirat les seves interpel·lacions de l'ordre del dia i, juntament amb Esquerra i C's, han escurçat les seves intervencions en la resta de punts per encaixar tot el ple en una sola jornada.

En els debats sobre mocions parlamentàries, aquests grups han optat per intervenir des del seu mateix escó i no des del faristol principal de l'hemicicle per guanyar temps. CiU, que ha defensat que el ple se celebrés amb normalitat i que "durés el que hagués de durar", tampoc ha esgotat els seus temps de paraula en molts dels seus torns. En canvi, els diputats del PP han realitzat els seus posicionaments amb normalitat.

27 diputats faran vaga

Els diputats d'Esquerra Plural (IU-ICV-ChA), Amaiur, Esquerra, BNG, Coalició Canària, Geroa Bai i Compromís, a més d'una congressista del PSOE, secundaran l'aturada d'aquest dijous i no acudiran al Congrés dels Diputats. En total, 27 dels 350 diputats al Congrés faran vaga i, la majoria d'ells s'integrarà en piquets informatius.

El president de la cambra, Jesús Posada, ha expressat als passadissos el respecte pels diputats que facin vaga i també pels que vagin a treballar, ja que ha defensat que el dret a la vaga i el dret a treballar són "perfectament compatibles". Els diputats que faran vaga havien demanat a la Mesa de la cambra que se'ls descomptés la part del salari corresponent a aquesta jornada però, en no tenir una relació de caràcter laboral amb el Congrés, no ha estat possible i han decidit donar aquesta quantitat a associacions sindicals o ONGs.

Un dels que no faran vaga és el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha dit que aquest dijous pensa treballar "més que mai" i que donarà el salari del dia a Càritas. La federació nacionalista, que va votar al Congrés a favor del decret llei del govern, no comparteix la convocatòria dels sindicats i aposta per negociar la introducció d'esmenes parcials a la reforma laboral durant la tramitació parlamentària del projecte.

D'altra banda, a la cambra alta, els senadors del PSC i ICV que formen el grup de l'Entesa donaran el sou equivalent a la jornada de vaga a organitzacions no governamentals. En el cas dels socialistes catalans, aquesta donació és una decisió presa pel partit, que ha optat com a beneficiària per l'entitat Acció Solidària contra l'Atur.

Els senadors del PSC, però, no deixaran de treballar i mantindran la seva activitat política, tot i que no sigui al Senat, que no té previst cap sessió parlamentària ni de protocol. Pel que fa als senadors del PSOE, l'executiva federal no emetrà cap directriu i cada un d'ells decidirà lliurement si donen el sou de la jornada de vaga.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut