Barcelona

Homs xifra en un 20,5% el seguiment de la vaga en el sector públic i condemna els aldarulls "molt minoritaris"

El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha considerat que al llarg d'aquest dijous, a Catalunya, hi ha hagut una jornada de "normalitat, dins del que és una situació excepcional". En una roda de premsa per valorar el dia de vaga, Homs ha xifrat en un 20,5% el seguiment de l'aturada entre els empleats del sector públic.

RedaccióActualitzat
El portaveu del govern ha condemnat els episodis de violència que hi ha hagut al llarg del dia, tot i que ha remarcat que han estat "molt minoritaris": "l'exercici del dret de vaga i del dret de manifestació s'han de protegir, igual que el dret al treball, però són drets que s'han d'exercir de manera pacífica", ha dit.

Jornada de "normalitat"

Al matí, tant Homs com el conseller d'Interior, Felip Puig, han comparegut per valorar el desenvolupament de la vaga general. Tots dos han explicat que l'aturada s'està desenvolupant amb "certa normalitat" i els serveis mínims s'han respectat en general, tot i que han destacat alguns "actes vandàlics i violents". El portaveu del govern ha explicat que ja s'ha restablert la circulació al conjunt del país, després dels incidents que s'han viscut en les primeres hores. També ha informat que el telèfon d'emergències 112 ha concentrat, de moment, 1.200 trucades relacionades amb la vaga i ha fet un primer balanç provisional del seguiment.

Homs ha manifestat que, tot i advertir que caldrà concretar-ho en les pròximes hores, la vaga ha tingut un seguiment del 12,7% a l'administració pública de la Generalitat. En el sector privat, amb les dades que ha facilitat la patronal al govern, un 23% a la Indústria; un 15% a Serveis i un 10% al Comerç. Tot i aquestes dades, Homs ha reconegut: "Qui més qui menys està amb la persiana mig apujada mig abaixada".

D'altra banda, el portaveu del govern ha assegurat que la baixada del consum energètic és similar al de l'última vaga general, un 24%.

Homs ha destacat que els sindicats han respectat els serveis mínims pactats, tot i els "incidents menors", i ha recordat "la voluntat del govern de facilitar l'exercici dret a vaga i del dret treball, als que en tinguin". En la mateixa línia, ha parlat el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha comparegut a les vuit del matí per fer una primera valoració de la vaga. Després de recordar que la vaga "és un dret, però no un deure", i que qui no en vulgui fer ha de poder seguir la jornada amb plena llibertat sense cap impediment, Puig ha fet una crida "a respectar a tothom i intentar conciliar els drets". Per això, ha dit que mirarà de garantir els drets d'uns i altres, i ha recordat que la violència també atempta contra el dret a la vaga. En qualsevol cas, ha assegurat que treballaran per frenar els aldarulls i els actes vandàlics, i que la policia actuarà per identificar i detenir-ne els responsables. En aquest sentit, ha emplaçat els catalans que s'apartin d'aquells que "fan veritables atemptats contra el dret a exercir la vaga".

"Camp d'entrenament" per als "grups violents"

Puig ha avisat que "serà un dia complicat" perquè alguns grups "radicals i violents" aprofitaran la jornada per alterar l'ordre públic i provocar enfrontaments. "Han començat més d'hora i estan més preparats", ha dit el conseller. En la mateixa línia, Puig ha explicat que els indicis dels cossos de seguretat apunten que hi podria haver presència de grups provinents de l'estranger que farien servir la jornada com a "camp d'entrenament" per a la vaga mundial convocada pel 15 de maig.

El govern ha valorat que els serveis mínims en transports, hospitals i presons han funcionat al cent per cent malgrat alguns incidents puntuals durant les primeres hores de vaga. "Els actes vandàlics", ha dit el conseller, han començat a partir de les quatre de la matinada, com la crema de pneumàtics a la xarxa viària, intents de bloqueig dels accessos a zones logístiques o institucions, amb contenidors, silicona a les entitats bancàries, trencament de vidres d'alguns autobusos o paralització de combois ferroviaris.

El conseller també ha explicat que l'acció dels piquets ha parat Mercabarna i també el port de Barcelona durant una estona. Ara, però, ha dit el conseller, ja s'està recuperant la normalitat.

Trenta detinguts a Catalunya

Fins ara s'han detingut un total de trenta persones a Catalunya per "actes vandàlics i violents". Una a Mataró, per trencar els vidres de la seu del PP; una a Tarragona; tres a Badalona; sis en una manifestació a Sabadell, una a Tortosa i una altra al Prat de Llobregat, i també disset més a Barcelona en diversos incidents.

Puig ha explicat també que un agent dels Mossos d'Esquadra ha estat "agredit" quan anava al seu lloc de treball; a més, un vigilant de seguretat d'unes dependències de la Universitat de Barcelona s'ha vist "violentat".

D'altra banda, un piquet a la Rambla de Barcelona ha assaltat un bingo i se n'ha emportat 2.000 euros.

Els Tedax han descartat que el que hi havia davant de l'Escola Sagrada Família, entre els carrers Londres i Compte d'Urgell de Barcelona, fos un explosiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut