Gao

Els independentistes tuaregs prenen la ciutat de Gao a Mali amb l'ajut d'un grup radical islamista

La situació a Mali es complica cada dia que passa. Els militars que van prendre el poder en un cop d'estat són incapaços d'aturar l'avançament dels rebels independentistes tuaregs que amenacen de menjar-se el nord del país. Ja controlen la ciutat de Gao, una de les més important de la regió. Els colpistes demanen ajuda internacional per aturar els tuaregs i els seus aliats, un grup integrista islamista relacionat amb Al-Qaeda.

RedaccióActualitzat
Els independentistes tuaregs han pres GAO, l'altra gran ciutat del nord de Mali. És la cinquena que cau en dos dies a la desèrtica regió d'Azawad, més gran que tot França, la zona que els tuaregs consideren la seva pàtria. Els militars que fa poc més d'una setmana van derrocar el president de Mali, s'han retirat de Gao per evitar un bany de sang a les àrees residencials.

Ara, l'única gran ciutat del nord que continua en mans de l'exèrcit és la històrica Tombouctou, però la pèrdua en dos dies de Kidal i Gao, dos dels bastions del nord, suposa un cop molt dur per als colpistes.

El líder colpista, Amadou Sanogo, ha demanat ajuda internacional per aturar la revolta. Però els països veïns no ofereixen ajuda, sinó que demanen el retorn immediat de l'ordre constitucional. La passivitat internacional ha aixecat moltes crítiques entre els milers de desplaçats per l'ofensiva rebel al nord.

Els nòmades tuaregs s'han aliat amb un grup integrista armat que vol imposar la llei islàmica i que té relació amb la branca magrebina d'Al-Qaeda. Els militars colpistes de Mali van justificar el seu assalt al poder fa 10 dies per la inoperància del govern a l'hora de frenar la insurrecció, que ja fa tres mesos que dura.

Tercer productor mundial d'or, Mali fa mesos que és a l'agenda de les cancelleries de mig món. La incapacitat de Bamako de controlar grups com Al-Qaeda del Magreb Islàmic i els seus segrestos d'occidentals és la primera de les preocupacions. És al nord de Mali on se sospita que hi ha els dos cooperants espanyols segrestats a Tindouf el mes d'octubre. D'aquí, l'atenció que països com Espanya estan prestant a aquests últims esdeveniments.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut