Concentració de suport als detinguts.
Concentració per donar suport als detinguts
Barcelona

Més de 300 persones es concentren en suport als detinguts el 29-M a Barcelona

Unes 350 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dilluns a la tarda a la plaça Universitat de Barcelona en suport als detinguts durant la jornada de vaga general. Els concentrats han denunciat en un manifest la "criminalització dels col·lectius anticapitalistes". Acabada la concentració, han improvisat una marxa fins a la presó Model, on la policia ha detingut un dels manifestants. També hi ha hagut una concentració a la Ciutat de la Justícia. Dels 79 detinguts a tot Catalunya per desordres públics en la jornada de vaga general del 29-M, 4 són a la presó de forma preventiva. Un dels detinguts té antecedents tipificats com a terrorisme, segons informa Europa Press. I un altre apareix en un informe policial com a participant en el bloqueig del Parlament el 15 de juny passat.

RedaccióActualitzat
Després de llegir un manifest a la plaça Universitat, els manifestants s'han dirigit, tallant el trànsit, pels carrers d'Aribau, Aragó i avinguda Roma fins als voltants de la presó Model, on han cridat consignes com "la nostra millor arma, la solidaritat". Un dels moments de més tensió ha passat quan un manifestant que anava en cadira de rodes s'ha ficat al mig del cordó policial i els agents l'han detingut, segons ha informat l'ACN, per causes que no se saben. Diversos testimonis recollits per l'agència Europa Press asseguren que la policia s'ha endut l'home sense la cadira de rodes.

Segons la mateixa agència, tot seguit els manifestants han començat a insultar i llançar objectes als mossos, que han respost alguns dels concentrats amb porres.

Un centenar de persones ha anat aleshores cap a la comissaria de les Corts, on un fort cordó policial impedia l'accés a l'edifici. Els activistes han tallat durant una estona la Travessera de les Corts. Cap a les 10 del vespre la marxa espontània ha quedat dissolta.

Quatre detinguts en presó provisional

Dels 79 detinguts a tot el país (31 dels quals a Barcelona), 41 han passat a disposició judicial, mentre que per a la resta la detenció ha quedat sense efecte.

Dels que han declarat davant del jutge, 33 han quedat en llibertat amb càrrecs. I per a 8 més s'ha dictat ordre d'ingrés a la presó provisional, però només 4 són entre reixes, perquè 3 van pagar la fiança de 3.000 euros. Dels que hi són, tres tenien ordre de presó sense fiança i un altre la podia eludir pagant 4.000 euros, que no ha abonat. La jutge de guàrdia va al·legar que hi havia el risc que reincidissin aprofitant esdeveniments com l'1 de Maig, la cimera de presidents de bancs centrals europeus o el derbi.

Els casos es tractaran per separat als jutjats d'instrucció 18, 22 i 26 de Barcelona. Tots els detinguts a la capital catalana estan acusats de desordres públics —que es castiguen amb penes d'entre 6 mesos i 3 anys de presó—, danys i lesions.

Dos dels empresonats són membres de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), que ha reclamat la "posada en llibertat immediata" dels nois, Isma i Dani, així com d'un tercer empresonat, Javi, estudiant de l'Assemblea del Clot.

En un comunicat, l'AEP assegura que són "persones implicades en les seves comunitats treballant pel bé comú" i denuncien perquè "està fora de lloc i és exagerada" la presó provisional, ja que "no existeix risc de fugida ni tenen antecedents". A banda, critiquen que hauria de prevaldre "la presumpció d'innocència".

Més de 4.000 persones, 120 entitats, entre les quals la FAVB, els sindicats CCOO i UGT i partits polítics com ERC i ICV-EUiA, han donat suport a un manifest per demanar l'alliberament d'Ismael B. i Dani A., detinguts dijous al matí a la Zona Universitària de Barcelona. Tots dos formaven part del piquet que va tallar la Diagonal i portaven dos artefactes explosius a la motxilla.

Signants del manifest s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia per exigir-ne la posada en llibertat. I companys dels nois, estudiants de Física de la UB, han escrit una carta en què diuen que són "estudiants corrents que van habitualment a totes les classes".

Comunicat de la CGT i evolució dels ferits

Per la seva part, el sindicat CGT s'ha desmarcat dels actes vandàlics i ha dit que va demanar als encaputxats que envoltaven la seva manifestació que s'identifiquessin o abandonessin la protesta. L'organització ha admès que durant el matí van calar foc davant de la Borsa de Barcelona però com a protesta "simbòlica".

A banda dels detinguts, els enfrontaments al centre de Barcelona també van causar diversos ferits. Cinc continuen ingressats, quatre a l'Hospital del Mar i un altre a Sant Pau. Aquest últim cas és el d'un noi de 26 anys que denuncia que podria perdre la visió de l'ull dret per l'impacte d'una pilota de goma dels Mossos. Fonts de l'hospital han explicat que caldrà veure com evoluciona els pròxims dies abans de donar per perdut l'ull.
Anar al contingut