Barcelona

L'Ibex-35 tanca pla i es manté en mínims, mentre la desconfiança dispara la prima de risc fins als 402 punts

L'Ibex-35 ha frenat les pèrdues en una sessió d'infart que ha acabat en pla, als 7.660 punts. És el mínim anual, només dues dècimes inferior al nivell a què va tancar dimecres i també la posició més baixa des del març del 2009. Durant la sessió, el selectiu espanyol ha registrat pèrdues fortes per la desconfiança dels inversors, però finalment ha pogut contenir-les gràcies també als números verds de Wall Street. La pressió dels mercats sí que ha disparat la prima de risc espanyola, que es calcula respecte a la diferència amb el bo alemany a deu anys, i ha tancat als 402 punts, el nivell més alt des del novembre passat.

RedaccióActualitzat
En el conjunt de la setmana -aquest divendres la borsa estarà tancada- el selectiu espanyol ha caigut un 4,3%. Durant la sessió d'aquest dijous, els principals descensos han estat per a Endesa (-1,59%) i Caixabank (-1,57%). Han registrat davallades similars ACS i Anengo. L'Ibex-35 ha tancat als 7.660 punts, només un 0,2% menys que en la sessió anterior, tot i que en alguns moments de la sessió ha retrocedit un 1,2%.

La prima de risc espanyola ha tancat als 402 punts bàsics, després d'haver tocat els 411. Es tracta del nivell més alt des dels dies posteriors a les eleccions al Congrés, quan el 22 de novembre es van assolir els 468,60 punts.

Des del dia que va guanyar les eleccions generals, Mariano Rajoy ha tingut els mercats a l'expectativa dels passos que anava fent per reduir el dèficit. La prima de risc es va anar reduint i el discurs d'investidura en va ser la primera mostra.

La calma als mercats ha patit alts i baixos coincidint amb moments de pessimisme sobre el futur de l'euro. Però començat l'any nou, tant la reforma financera com la laboral, presentades al febrer, van tornar a rebaixar el cost del deute.

El punt d'inflexió el va marcar el mateix president del govern espanyol quan va decidir incomplir el límit de dèficit europeu. Des de llavors, la prima de risc s'ha anat enfilant, Espanya ha tornat a superar Itàlia en el diferencial amb Alemanya i la vaga general de dijous i els pressupostos no han fet més que empitjorar-ho. S'ha instal·lat la incertesa que el govern espanyol pugui complir amb els límits de dèficit.

El nerviosisme dels mercats es manté després de la presentació dels pressupostos generals de l'Estat dimarts passat, els més austers de la democràcia. Tot i això, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha atribuït aquest comportament a la desconfiança envers el conjunt de la UE.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut