Barcelona

CiU convertirà en esmenes a la reforma laboral el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

CiU descarta portar al Tribunal Constitucional la reforma laboral tot i el dictament del Consell de Garanties Estatuàries, que ha considerat que almenys dos articles del reial decret aprovat pel govern de Mariano Rajoy són inconstitucionals. La federació nacionalista aposta per introduir esmenes a la reforma en el debat al Congrés i argumenta que es podria "fer el ridícul" si el Tribunal Constitucional anul·lés articles que ja s'haguessin corregit en el tràmit parlamentari. Si no ho fa el govern, el Parlament també pot presentar el recurs d'inconstitucionalitat. De fet, la mesa obrirà dimarts el període perquè els grups que vulguin ho sol·licitin. Perquè prosperi, però, hauria de rebre en el ple els vots de Convergència i Unió, que, al Congrés, va donar suport a la reforma laboral.

RedaccióActualitzat
El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha argumentat que "no tindria efectivitat ni sentit" recórrer al TC, com l'hi han demanat els grups d'esquerres, perquè el decret llei està en plena tramitació al Congrés i, per tant, és possible modificar-lo.

CiU vol presentar esmenes parcials per corregir els punts que suposin una invasió de competències de la Generalitat i també aquells que no estiguin adequats a la Constitució, com ara l'arbitratge forçós en cas que no s'apliquin les condicions laborals previstes en un conveni.

Són dos els articles de la reforma laboral que, segons el dictamen Consell de Garanties, són contraris a la Constitució. El primer és l'article 12, que modifica l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors i estableix les condicions amb què es poden modificar les condicions de treball. Amb la nova llei, la direcció d'una empresa podrà acordar modificacions substancials de les condicions de treball (com la jornada, l'horari o la distribució del temps de treball, els torns, el sistema de remuneració i la quantia salarial o les funcions) per raons tècniques, econòmiques organitzatives o de producció.

El segon article constitucionalment qüestionat és el 14, que fa referència a la negociació col·lectiva i estableix que els convenis col·lectius es podran reformar per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Aquest article també altera la redacció actual de l'Estatut dels Treballadors.

Tots dos articles vulneren, segons el Consell de Garanties, l'article 86.1 de la Constitució perquè el govern espanyol no pot dictar decrets llei que afectin "l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, els drets, els deures i llibertats dels ciutadans regulats en el Títol Primer, el règim de les Comunitats autònomes, ni el dret electoral general".

El Consell de Garanties Estatutàries també considera que alguns aspectes de la reforma laboral envaeixen competències de la Generalitat. En concret, en matèria de formació continuada de treballadors i de relacions laborals.

El dictamen s'ha emès a petició de PSC, ICV-EUiA i SI. CiU també va portar la reforma laboral al Consell de Garanties Estatutàries, però només perquè es pronunciés sobre els aspectes que podien anar en contra de l'autogovern de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut