Madrid

Hisenda estudia el nivell de renda dels espanyols per fer "canvis" en l'accés als fàrmacs

L'endemà que el govern espanyol va anunciar un estalvi de 10.000 milions amb reformes a la sanitat i educació i que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va apuntar que les rendes més altes podrien pagar prestacions sanitàries, continuen les veus en el si del PP sobre com afectaran les retallades el sector. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha dit ara en una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya que el govern estudia "els nivells de renda dels espanyols" per portar a terme "canvis" en l'accés als fàrmacs, que "no siguin injustos ni perjudiquin la gent amb menys renda".

RedaccióActualitzat
Montoro, però, ha reiterat que es tracta d'una possibilitat entre moltes altes mesures que haurà de portar a terme el govern per estalviar 10.000 milions d'euros en sanitat i educació "amb més racionalització, eliminació de duplicitats i més eficient en la seva gestió".

El ministre d'Hisenda també ha assegurat que Espanya ha de "redefinir la cartera de serveis bàsics en sanitat" perquè "hi ha molt abús". I ha posat exemples: l'accés d'algunes persones a "l'ús dels fàrmacs".

Les pautes per reformar la sanitat pública, que segons el ministre hauran de decidir i assumir les comunitats autònomes, que en tenen competència, estaran "perfectament estructurades i consensuades" d'aquí a dues setmanes. En qualsevol cas, Montoro ha assegurat que la majoria "no tindrà reducció a l'accés de servei públic".

Una central de compra de medicaments única

El responsable de sanitat i assumptes socials del Partit Popular, José Ignacio Echániz, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la nova retallada en sanitat anunciada pel govern espanyol passarà, entre d'altres mesures, per crear una central de compra de medicaments única. "Les 17 comunitats espanyoles no tenen una central de compra que els permeti aconseguir descomptes i estalviar per la gran quantitat de productes i medicaments que es financen a través del sistema sanitari públic", ha assegurat el responsable de sanitat del PP.

Echániz, però, ha assegurat que no volen canviar el model sanitari actual i ha defensat que hi ha marge per fer un ajust sense afectar els serveis bàsics de "primera divisió". Això sí, la retallada pressupostària podria afectar serveis, al seu parer, no prioritaris, com el termalisme sanitari o determinades operacions d'estètica, "que cal revisar -ha dit- i veure quan es poden tornar a finançar".

El popular no ha volgut confirmar, en canvi, si intervencions com la vasectomia o el canvi de sexe es mantindran a la cartera de serveis.

El també titular de sanitat de Castella- la Manxa ha confirmat que a les pròximes setmanes es reunirà amb el conseller Boi Ruiz i la resta de consellers per estudiar com afronten aquest ajustament.

D'aquesta qüestió, també n'ha parlat el portaveu del PP al Parlament de Catalunya, Enric Millo, que ha dit a "Els matins" de TV3 que la retallada de 10.000 milions d'euros anunciada pel govern espanyol no hauria de sorprendre ningú, perquè forma part del programa d'estalvi de totes les administracions, tant de la de l'Estat com de les autonòmiques, dins del pla de lluita contra el dèficit. És més, Millo creu que el nou anunci hauria de fer contents els catalans, perquè en el fons és una exigència al govern català i a l'Estat perquè gastin bé els diners públics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut