plensa
L'escultor i pintor Jaume Plensa al seu estudi.
Barcelona

Jaume Plensa, Lluís Bassat, Isona Passola i la fundació Banc dels Aliments, entre les 40 Creus de Sant Jordi 2012

L'escultor i pintor Jaume Plensa, el publicista Lluís Bassat, el fotògraf Eugeni Forcano, la productora de cinema Isona Passola i les fundacions Banc dels Aliments i la Fundació Festa Major de Gràcia són algunes de la quarantena de personalitats i entitats reconegudes aquest any amb les Creus de Sant Jordi del govern de la Generalitat. L'acte de lliurament de les medalles tindrà lloc el 20 d'abril vinent al Palau de la Generalitat. Es guardonen en total 25 personalitats i 15 entitats, que, segons l'executiu català, han destacat pels "mèrits i els serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural", ha recordat el portaveu del govern, Francesc Homs.

RedaccióActualitzat
Jaume Plensa Suñé rep la Creu Sant Jordi en reconeixement a la "prestigiosa aportació a l'art català" i a la cultura catalana, que ha contribuït "decisivament" a internacionalitzar-la. Se'l considera autor d'una obra que "reflexiona sobre l'absència, la incertesa o el desig" i que ha reforçat "la connexió del país amb l'avantguarda, la creativitat i la innovació". A Jaume Plensa també se'l coneix per les seves escenografies per a espectacles operístics i teatrals.

A Lluís Bassat, publicista i col·leccionista d'art, se'l guardona per la "prestigiosa trajectòria" en el sector de la publicitat, sobretot a través del grup Bassat Ogilvy. Director de les cerimònies d'inauguració i de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, ha aplegat -conjuntament amb la seva dona- una important col·lecció d'art, que s'exhibeix al Museu d'Art Contemporani de Mataró.

Eugeni Forcano se'l reconeix com "un dels professionals de l'art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle XX a Catalunya, clàssic i avantguardista alhora". Les imatges de Forcano conformen un "valuós llegat artístic i cultural". Una donació de la seva obra configura l'Espai Forcano a la Casa-Museu Lluís Domènech i Muntaner de Canet de Mar, on està especialment vinculat.

La productora, guionista i directora cinematogràfica, Isona Passola rep la Creu Sant Jordi per haver contribuït "notòriament" a la projecció del cinema català. Al capdavant de Massa d'Or Produccions, ha posat a l'abast del públic títols "significatius", especialment 'Pa negre'. Directora del documental "Cataluña-Espanya", presideix l'Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED), amb seu a Barcelona.

La resta de personalitats destacades són l'escriptora i mestra Núria Albó; el sacerdot i impulsor de la cultura aranesa Jusèp Amiell; l'escriptor, editor i crític gastronòmic nord-americà Colman Andrews; l'interiorista, dissenyador i músic Eduard Blanxart; la religiosa de la Institució Xaveriana i educadora Dolors Canal Vilarrasa; el mestre i polític Pere Carbonell; la directiva en l'àmbit del guiatge Rosa Maria Carrasco; l'empresari, directiu cultural i escriptor Eduard Castellet; l'excursionista i promotor cultural Joan Cervera; la professora universitària Dolors Folch; l'economista Francesc Granell; el pintor i escultor Josep Lloveras; el formador i productor cinematogràfic Josep Maixenchs; el dissenyador industrial Rafel Marquina; l'empresari Francisco Martín; el promotor de serveis socials Francesc Martínez de Foix; l'empresari Casimiro Molins; l'actor de teatre, cinema i televisió Francisco Morán Ruiz, conegut com a Paco Morán; el periodista musical i promotor cultural Robert Roqué; el pintor Josep Serra, i el farmacèutic i empresari Josep Maria Ventura.

Pel que fa a les entitats, el govern destaca la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona en el vint-i-cinquè aniversari d'una entitat que ha estat pionera al país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari. Les seves actuacions solidàries "han esdevingut un pont eficaç entre les empreses del sector i les persones més necessitades", fet que "contribueix a pal·liar l'exclusió social i a promoure un desenvolupament més sostenible".

També es guardona la Fundació Blanquerna, l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya; l'Escola d'Administració Pública de Catalunya; la Fundació Conservatori del Liceu; la Fundació Festa Major de Gràcia; la Fundació Marianao; la Fundació Privada Amics de la Gent Gran; la Fundació Privada de la Passió d'Esparreguera; la Fundació Privada Trinijove; el Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques; la Lira Vendrellenca; la Societat Catalana de Biologia; la Societat Coral El Penedès, i la Societat Coral Erato.
Anar al contingut