Bitllets de 50 euros
L'agència pronostica un deteriorament més fort dels actius bancaris.
Washington

L'FMI assenyala Islàndia com a model per escurçar la crisi en economies com l'espanyola

Les polítiques islandeses actuals o les del New Deal dels anys 30 als Estats Units són el model que haurien de seguir països com Espanya per escurçar la crisi. Un informe del Fons Monetari Internacional (FMI) defensa l'eficàcia d'aquestes polítiques, i especialment de la reestructuració del deute de les famílies, com a via per reactivar el consum domèstic i impulsar l'economia dels països on ha esclatat la bombolla immobiliària, com ara Espanya, Irlanda o els Estats Units.

RedaccióActualitzat
L'estudi de l'FMI remarca que en aquestes economies marcades per l'esclat de la bombolla immobiliària les recessions són "més doloroses i poden allargar-se fins a cinc anys". Als països en aquestes circumstàncies, les persones endeutades redueixen més les despeses "davant dels canvis en els ingressos i el patrimoni", cosa que pot comportar un cercle viciós amb "efectes negatius a llarg termini sobre l'economia". 

Per tallar de soca-rel aquest cercle, l'FMI aposta per les quitances hipotecàries, els "programes de reestructuració del deute" com els del New Deal o els actuals a Islàndia per "reduir significativament la càrrega de la devolució del deute i el nombre d'impagaments i execucions hipotecàries". 

L'informe també assegura que tant als EUA com a Espanya el preu real de l'habitatge va caure un 23% el 2011 respecte al que tenia en el moment més àlgid de la bombolla.
Anar al contingut