Badia del Vallès

Hisenda reclama milers d'euros a 300 famílies per uns pisos protegits que han perdut i que van comprar per sobre del preu

No paren de succeir-se els problemes relacionats amb l'habitatge i amb les dificultats per pagar-lo. Badia del Vallès és l'únic municipi de Catalunya on tots els pisos són de protecció oficial. Però durant molts anys es van vendre a preu de mercat i no pas al preu que fixa la llei per a aquest tipus d'habitatges. Tot plegat, encobert per una cadena de complicitats. Ara Hisenda els reclama milers d'euros per aquests pisos que els havien venut a un preu més alt del que està permès.

RedaccióActualitzat
El preu màxim legal per un pis de 70 metres quadrats, 3 habitacions i un lavabo a Badia del Vallès és de 40.000 euros, però hi ha qui n'ha pagat més de 147.000. El banc els va fer dues hipoteques, una pel preu oficial del pis i una altra com a crèdit personal.

Arran de la crisi, hi ha veïns que s'han quedat a l'atur i no han pogut fer front als crèdits. Alguns, però, s'han pogut acollir a un conveni excepcional que els ha permès donar el pis al banc a canvi de la liquidació dels deutes i quedar-s'hi de lloguer. Però ara Hisenda els reclama més de 20.000 euros per un suposat increment patrimonial. És la diferència entre el preu real del pis i el preu de mercat, que van pagar en negre.

A Badia del Vallès hi ha més de tres-centes famílies en situacions semblants i la plataforma d'afectats creu que això només és el principi i que encara n'apareixeran molts més. Es troben cada divendres per fer front comú al problema.

Era "vox populi" que els pisos de Badia es venien a preu de mercat, però mai ningú ho ha pogut demostrar. L'administració, però, ha admès que no s'ha protegit com cal la vivenda oficial. El tinent d'alcalde de Badia del Vallès, Juan Antonio Lancho, ha denunciat: "Hi havia algú que ho comprava, hi havia un banc que donava la hipoteca, Adigasa donava el permís de compravenda, i hi havia un notari que signava. Es va mirar cap a una altra banda, jo penso, i va ser l'error".

El director de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, Jaume Forn, ha explicat: "La llei estableix que si es ven un pis per sobre del seu preu protegit, és nul·la, però hem de poder-ho provar."

Ara els bancs són propietaris de desenes de pisos protegits de Badia del Vallès, que de moment tenen llogats. La Generalitat va aconseguir pactar que es quedessin els pisos a canvi de condonar els deutes. Però, paral·lelament, també els va oferir la possibilitat de revaloritzar aquests immobles doblant-ne el preu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut