Vitòria

L'Ertzaintza deixarà d'utilitzar pilotes de goma a partir de l'any vinent

El conseller d'Interior del govern basc, Rodolfo Ares, ha anunciat aquest dijous que l'Ertzaintza deixarà d'utilitzar pilotes de goma com a material antidisturbis a partir de l'1 de gener del 2013. Ares ha comparegut a la comissió d'Interior i Justícia del Parlament de Vitòria per donar explicacions sobre la mort del jove bilbaí Íñigo Cabacas, com a conseqüència de l'impacte d'una pilota de goma dijous passat, en els aldarulls posteriors al partit de futbol entre l'Athletic de Bilbao i el Schalke 04.

RedaccióActualitzat
Ares ha assumit "la responsabilitat política" de la mort del jove, que ha qualificat com un "dolorós i inesperat succés" provocat per "una negligència o fatalitat" i ha demanat perdó a la família i els amics de la víctima. A més, ha assegurat que "tindrà respostes en el marc de l'ordenament jurídic per l'acció de la Justícia i també per l'aplicació del reglament intern de l'Ertzaintza". El conseller d'Interior ha insistit que investigaran "a fons per arribar fins al final, costi el que costi". Ares també ha ordenat que s'obri un expedient intern a tots els agents que van intervenir directament en l'actuació policial per a determinar si la seva actuació es va ajustar o no als procediments de treball de l'Ertzaintza.

Durant la compareixença, el director de l'Ertzaintza, José Antonio Varela, ha revelat que la pilota que va provocar les lesions a Cabacas es va disparar a més de 22 metres i, per tant, no a boca de canó. Varela ha fet el relat dels fets conforme a la investigació oberta pel departament, tot i que ha precisat que encara no es poden oferir conclusions definitives.

Concentració de Bildu per demanar la dimissió d'Ares

Un centenar de persones han mostrat la seva solidaritat amb la família d'Íñigo Cabacas en una concentració convocada per Bildu davant de l'Ajuntament de Bilbao. Allà, han exigit la dimissió del conseller d'Interior del govern basc, ja que consideren que "no està capacitat" per dirigir el departament "a mesura que es coneixen més dades de la investigació".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut