implicats
Detall de blogs i projectes col·laboratius a internet
Barcelona

De nous pobres i perduts a nous implicats: blogs, webs i xarxes reactiven la consciència ciutadana (III)

Nereida CarrilloActualitzat
Un debat públic similar, a què es va convidar tots els ciutadans, és el que va obrir Islàndia mesos enrere quan va decidir reformar la seva Constitució. Les persones encarregades de dirigir el procés de revisió de la Carta Magna obrien les seves propostes i el seu treball al públic a través de Facebook i Twitter i els encoratjaven a fer esmenes i suggeriments que després es tenien en compte.

A més d'articular debats, internet també s'està consolidant com a eina per organitzar-se i promoure accions. Més enllà de la "primavera àrab" o del moviment 15-M, en què les xarxes socials van tenir un paper clau, internet ens aporta exemples d'accions més quotidianes, més continuades, amb què es volen impulsar petits gestos i canvis. Aquest és el cas d'Actuable, un catalitzador de peticions que des de la seva creació el setembre del 2010 ja ha aconseguit que més de dos milions de persones facin la seva proposta. Les iniciatives busquen suports entre els internautes i de vegades assoleixen els seus objectius.

Un exemple més recent és el web tuderechoasaber.es en què es recullen preguntes per formular al govern en virtut de la llei de transparència, un objectiu similar al del nou blog que acaben de posar en marxa els promotors del d'Els Nous pobres i que es diu Espero que conteste. Aquestes iniciatives no són les úniques, en podríem trobar moltes d'altres.

Els nous implicats


Aquests projectes i molts d'altres proven que, de mica en mica, es va reactivant una ciutadania que es vol fer visible, que vol debatre i que articula les seves accions també a través de webs, blogs, plataformes de microblòguing i xarxes socials. Són accions de ciutadans implicats que, si abans escollien participar en associacions de veïns o sindicats ara actuen socialment a nivell global gràcies a les eines digitals i que reflecteixen que hi ha uns nous implicats que, sigui quin sigui el seu èxit, trauran tot el suc a les eines d'internet perquè, de moment, el que sí que han deixat clar és que no estan disposats a callar, a no ser visibles.



Anar al contingut