Barcelona

Un grup d'empresaris i autònoms declaren la insubmissió fiscal i paguen l'IVA a Catalunya

Vuit catalans, entre empresaris i autònoms, han presentat la liquidació trimestral de l'IVA a l'Agència Tributària Catalana, en lloc de fer-ho a la Hisenda espanyola. Han fet un dipòsit directament al compte de l'Agència Catalana i, a l'imprès corresponent, hi han especificat que és la quantitat que han de pagar per l'IVA corresponent al primer trimestre del 2012 i posteriorment ho han anat a segellar a l'agència per tenir el justificant. Amb aquest acte d'insubmissió fiscal, reclamen que "els impostos que es paguen aquí es quedin aquí".

RedaccióActualitzat
El primer acte d'insubmissió fiscal a Catalunya l'han escenificat personant-se a la seu barcelonina de l'Agència Tributària de Catalunya, l'organisme que gestiona els tributs propis i cedits a la Generalitat, per fer efectiu el pagament de l'IVA del primer trimestre del 2012, malgrat que l'administració que recapta aquest impost és Hisenda.

Els insubmisos afirmen que actuen "per dignitat democràtica" i en compliment de l'Estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya, de manera que a partir d'ara pagaran tots els impostos derivats dels seus negocis, principalment l'IVA i el de societats, a la Generalitat i no al govern estatal.

L'impulsor de la iniciativa és Andreu Bartolomé, propietari juntament amb la seva dona, d'un restaurant a Siurana. A principis d'any ja van anunciar que, per motius ideològics, pagarien tots els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya i van animar altres empresaris a fer el mateix. "Avui és un dia feliç. Catalunya ha fet un pas endavant i no pensem fer-ne cap enrere", ha dit Bartolomé, que ha insistit que aquest acte "no és il·legal", ja que tenen un justificant que assegura que han pagat els seus impostos.

Els empresaris, aplegats en la plataforma Diem Prou, tenen el suport d'una trentena d'ajuntaments, com els de Berga, Arenys de MuntRipoll o Girona. A més, esperen que la Generalitat retingui aquests diners i no els torni a Hisenda. "Ha acabat l'època de la reivindicació i comença la de l'acció", han proclamat.

Fonts de l'Agència Tributària Catalana han assenyalat que no correspon a aquest organisme fer-se càrrec de l'IVA, per la qual cosa deixaran en dipòsit el pagament dels tributs i posaran en coneixement d'Hisenda el cas d'aquests empresaris, perquè sigui l'executiu espanyol qui determini què fer.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut