Pyonyang

Kim Jong Un trenca la tradició i s'estrena com a orador el dia del record al seu avi

Primer discurs televisat de Kim Jong Un, el líder de Corea del Nord. Ha estat en una parada militar per commemorar el centenari del naixement del seu avi, l'home que va fundar la dinastia que governa el país asiàtic amb mà de ferro. El jove dictador ha trencat la tradició del seu pare, que només va dir nou paraules a la televisió. El motiu s'ho valia perquè el règim mira de fer oblidar el fracàs del llançament d'un coet que, segons el règim, tenia finalitats civils i que, segons els Estats Units i els seus aliats, era de caràcter militar.

RedaccióActualitzat
Kim Jong Un manté l'essència de mà dura i teló d'acer del règim coreà, però està imposant el seu estil personal. El jove dictador s'ha dirigit per primer cop a la televisió estatal en un discurs de 20 minuts per commemorar el centenari del naixement del seu avi, Kim Il Sung, que va fundar la República Popular Democràtica de Corea. En l'acte també s'ha recordat Kim Jong Il, el pare de l'actual líder, mort recentment.

L'acte de reafirmació patriòtica ha comptat amb una espectacular desfilada militar a Pyongyang. Milers de soldats han escoltat el discurs de Kim Jong Un retransmès per la KCTV. El líder coreà ha exaltat les masses amb afirmacions bèl·liques com "Continuem fins a la victòria final". A més, ha ofert "el més pur respecte i el més alt honor als grans camarades Kim Il-Sung i Kim Jong-Il", als quals ha definit com "el fundador i el constructor" de les Forces Armades nord-coreanes, de més d'un milió d'efectius.

El successor, que té una edat estimada de 28 o 29 anys, ha marcat una diferència amb el seu pare. Kim Jon Il, que va governar el país durant 17 anys, només va pronunciar una frase en tota la seva vida divulgada en televisió: "Glòria als heroics soldats de l'Exèrcit Popular de Corea!".

Tapar un fracàs

La celebració s'ha fet després del fracàs del llançament d'un coet que, segons el règim, tenia finalitats civils. La vergonya del llançament fallit s'agreuja per les crítiques de la comunitat internacional, que consideren que l'acció encobreix una prova de míssils balístics i, per tant, viola dues resolucions del Consell de Seguretat de l' ONU.

A causa d'aquest llançament, Washington ha retirat el programa d'ajuda alimentària al país, que passa greus dificultats econòmiques.

Tot i això, Corea ha tornat a exhibir el seu poder militar en la desfilada. Durant la presentació de material bèl·lic, s'ha pogut veure un nou míssil de grans dimensions que, segons estimacions d'experts sud-coreans i japonesos, podria tenir un abast de milers de quilòmetres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut