rajoy
Rajoy ha atès breument els mitjans després de visitar el rei. (Foto: EFE)
Madrid

La Zarzuela assegura que Rajoy sabia que el rei era a Botswana i el PP ho nega

En quin moment es va assabentar el president espanyol del polèmic i accidentat viatge del rei a Botswana? Les versions d'uns i altres, populars i Casa del Rei, no coincideixen. La Zarzuela assegura que es va seguir el protocol habitual, que consisteix a informar el govern espanyol del dia i lloc del viatge i que, per tant, el president espanyol ja ho sabia. Des del PP, el vicesecretari d'Organització, Carlos Floriano, diu que Rajoy en va tenir coneixement just després de la caiguda.

RedaccióActualitzat
El safari del rei a Botswana s'embolica que fa fort. No se sap si durant la seva estada en aquest país africà va aconseguir el seu objectiu, matar cap elefant, però el que sí que sembla clar és que ha malmès la seva imatge pública i ha donat un pretext més als que veurien amb bons ulls la fi de la monarquia.

Tot plegat en un 14 d'abril, just 81 anys després de la proclamació de la Segona República a l'estat espanyol. Les xarxes socials no ho han deixat passar per alt.

Una ensopegada amb un graó, que el va fer caure i fracturar-se el cap del fèmur en tres fragments, lesió de la qual es recupera satisfactòriament després de ser intervingut, ha destapat on era el rei en un dels moments més delicats pel país econòmicament parlant. Satisfent una de les seves grans i cares aficions, la caça major.

El príncep Felip, que aquest diumenge ha tornat a visitar el seu pare, aquesta vegada acompanyat de Letícia i les seves filles, assumirà l'agenda del monarca mentre aquest es recupera. I passa pàgina d'una relliscada que se suma a un any negre per a la Corona.

Què en sabia Rajoy?


Aquest diumenge, ha passat pel centre mèdic el president del govern, Mariano Rajoy. La visita ha durat mitja hora i a la sortida Rajoy s'ha limitat a comentar que l'ha trobat molt animat i que reprendran el despatx habitual divendres que ve.

Malgrat que els periodistes continuaven preguntant, el president espanyol ha entrat al vehicle oficial i ha marxat sense aclarir què en pensa del viatge ni algunes de les incògnites que rodegen els fets.

Per exemple, segons fonts de La Zarzuela, el president del govern tenia constància del viatge del rei a Botswana perquè va ser el monarca qui el va informar que calia ajornar l'habitual despatx del dilluns, per la seva absència. El vicesecretari d'organització del PP, però, assegura que el president en va tenir constància després de l'accident.

Després, La Moncloa ha dit que el cap de l'executiu sabia que el rei seria fora d'Espanya, sense cap més precisió.

"Lleialtat institucional" de Rubalcaba i allau de crítiques de l'oposició

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha admès que comprèn "perfectament" les opinions crítiques amb el rei, però ha subratllat que, com a responsable del partit i per "lleialtat institucional", no comenta la vida del monarca. Pel cap de l'oposició, "l'agenda del rei és privada, hi ha coses que ens semblen bé, algunes que ens semblen menys bé i altres malament, però no en comentem cap".

En canvi, qui sí que ha valorat les activitats del monarca ha estat un dels barons territorials socialistes més destacats, el madrileny Tomás Gómez, que ha posat damunt la taula l'alternativa, fins i tot, de l'abdicació. Per la seva banda, el lehendakari Patxi López ha afirmat que "no estaria malament" que Joan Carles demanés disculpes a la ciutadania pel viatge a Botswana. En una entrevista a la Cadena Ser, López ha destacat que el rei, "com tothom, té dret al seu espai privat", però ha matisat que "en els temps que corren hi ha certes coses que la ciutadania no entén, i aquest viatge n'és una".

Convergència, que fins ara s'havia mantingut al marge de la polèmica, ha considerat que la decisió del rei d'anar de cacera ha estat "poc afortunada i constructiva". El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha dit que els fets "són l'antítesi del que ha de ser una activitat exemplar dels poders públics, ara que tants ciutadans ho estan passant malament".

Per la seva banda, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que és "inevitable" que hi hagi crítiques a la Casa del Rei però ha afegit "no seré jo, amb el que està caient i davant la necessitat de presentar una fortalesa conjunta d'institucions i en l'economia de cara a l'exterior, qui es dediqui a desestabilitzar una institució, hi estigui d'acord o no".

Per la seva banda, Iniciativa ja ha anunciat que portarà el viatge al Congrés.

Un mal moment


La monarquia espanyola passa per un moment compromès i alguns analistes assenyalen que contradiccions com l'oportunitat del viatge del rei amb la seva petició, en el missatge de Nadal, d'un comportament exemplar a totes les persones amb responsabilitats públiques, ateses les circumstàncies de crisi, no hi ajuden.

Més transparència en la gestió dels diners que rep la Casa del Rei i de la considerada activitat privada dels seus integrants són la clau per al manteniment de la institució, segons alguns experts.

Les monarquies nòrdiques són les que han anat més lluny, en aquest sentit, per donar garanties d'exemplaritat als seus ciutadans.
Anar al contingut