Madrid

Els investigadors catalans avisen de les conseqüències de la retallada del 40% en recerca

La retallada del pressupost estatal destinat a recerca tindrà un gran impacte als laboratoris d'investigació catalans. Els investigadors del país alerten que aquesta tisorada, que a Catalunya seria del 40%, tindrà conseqüències irreparables en la investigació. El govern espanyol, mentrestant, els respon que busquin fons privats o en la Unió Europea per mantenir el ritme de les investigacions.

RedaccióActualitzat
La tisorada que el govern espanyol preveu fer en la recerca a Catalunya reduirà de 226 a 140 el nombre de projectes de recerca finançats amb fons estatals.

La retallada del 38% anunciada pel govern espanyol en el finançament de projectes d'investigació a Catalunya suposa que laboratoris com ara l'Institut d'Investigació Biomèdia de Bellvitge, l'Idibell o els dependents del CSIC es ressentiran d'aquesta retallada: alguns projectes es quedaran sense finançar, no podran contractar investigadors nous ni renovar contractes.

Una gran part dels avanços en la lluita contra el càncer que es fan a Catalunya provenen dels laboratoris de l'Idibell. Aquest laboratori compta amb 55 grups de recerca i 650 investigadors, que, a partir d'ara, no podran mantenir el ritme de recerca, ja que la meitat del seu pressupost prové de fons estatals.

L'ajustament més dur s'aplicaria als 22 centres estatals amb presència a Catalunya, dependents del CSIC, que en quatre anys ja han acumulat una retallada del 30% i que, amb el pressupost actual, amb prou feines poden pagar les nòmines.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut