L'estudi s'ha presentat aquest dilluns al Col·legi de Periodistes. (Foto: ACN)
L'estudi s'ha presentat aquest dilluns al Col·legi de Periodistes. (Foto: ACN)
Barcelona

Un de cada quatre diputats catalans no té l'hàbit d'informar-se diàriament

Un de cada quatre diputats al Parlament de Catalunya no té l'hàbit d'informar-se diàriament, segons conclou un estudi de la Fundació CatDem. El 76% dels parlamentaris llegeix cada dia el diari, el 75% escolta la ràdio i el 69% mira la televisió cada dia. El "diputat tipus", segons l'estudi, mira TV3, escolta Catalunya Ràdio, llegeix "La Vanguardia", segueix els articulistes Francesc-Marc Álvaro i Pilar Rahola i navega per E-notícies. L'informe també conclou que el 324.cat és el segon mitjà considerat més imparcial, només per darrere de Catalunya Informació. L'estudi s'ha realitzat a partir d'una enquesta que han respost 99 dels 135 diputats al Parlament: 48 de CiU, 22 del PSC, 7 del PPC, 10 d'ICV, 8 d'ERC, 2 de SI i 2 de C's.

RedaccióActualitzat
L'estudi "La informació al Parlament de Catalunya. Vies d'accés a la informació dels diputats i les diputades: premsa, ràdio, televisió i mitjans digitals", elaborat pel periodista i professor de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) Francesc Cano i el politòleg Antoni Rodon, denota un mapa de consum "clarament català", en paraules del secretari de comunicació del govern, Josep Martí Blanch.

Segons l'estudi, pel que fa a la premsa escrita, "La Vanguardia" és el diari més llegit al Parlament, seguit pel diari "Ara" i "El Punt Avui". L'emissora de ràdio més escoltada pels diputats catalans és Catalunya Ràdio, seguida de RAC1, i, en televisió, els diputats del Parlament escullen per informar-se TV3, pràcticament per unanimitat. Pel que fa als diaris digitals, el portal E-notícies és el més consultat a la cambra catalana, seguit d'El Singular Digital, Nació Digital, Vilaweb i Directe.

A partir de l'enquesta, els retrats robot que es poden extreure dels diputats són els següents:

CiU: Llegeix habitualment "La Vanguardia", escull RAC 1 quan escolta la ràdio, mira TV3 i 8TV i llegeix l'E-notícies. Els seus articulistes de referència són Francesc Marc Álvaro i Pilar Rahola.

PSC: Prefereix "El País" i la Cadena SER. També mira TV3. D'articulistes, segueix Josep Ramoneda i, pel que fa a diaris digitals, opta per les versions de diaris en paper: "El País" i "El Periódico" en català.

PPC: Llegeix "El Mundo", escolta RAC 1, consulta Libertad Digital abans que qualsevol altre i prefereix l'opinió d'Alfonso Usía.

ICV: En premsa escrita, llegeix "El País" i "El Periódico" en català, mira TV3, escolta Catalunya Ràdio com a primera opció, consulta l'E-notícies i segueix l'opinió de Vicenç Navarro i Francesc-Marc Álvaro.

ERC: Opta per l'"Ara" a l'hora de llegir el diari, mira TV3, escolta Catalunya Ràdio i, en digital, segueix Directe.cat. El seu articulista de capçalera és Toni Soler.

Pel que fa a les xarxes socials, el 85,39% dels diputats té un compte obert a Facebook i el 74,7% utilitza Twitter. Per partits, a Facebook predominen els parlamentaris de CiU i ICV, mentre que els més actius a Twitter són els del PSC i ERC. Una quarta part dels diputats té un compte obert a Youtube, on penja vídeos.





DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut