Madrid

La majoria de pensionistes pagaran entre 8 i 18 euros com a màxim al mes en medicaments en funció de la renda

"No hi haurà copagament." Aquesta ha estat una de les frases més repetides de la ministra de Sanitat, Ana Mato, després de la reunió amb tots els consellers del ram al Consell Interterritorial de Salut. El govern espanyol ha acordat amb les comunitats introduir canvis en el pagament de medicaments, que es farà en funció de la renda. Els jubilats, que fins ara no pagaven res, pagaran entre 8 i 18 euros com a màxim al mes en funció de la renda. Les pensions no contributives, els parats sense prestació i les persones amb rendes d'inserció tindran accés gratuït als fàrmacs. Els malalts crònics mantenen els màxims establerts fins ara. L'objectiu d'aquest paquet de mesures és estalviar 7.000 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
"Espanya és el segon consumidor mundial de medicaments. Hi ha un important sobrecost i descontrol farmacèutic", ha explicat Ana Mato. D'aquí que les principals mesures acordades al Consell Interterritorial ataquin aquesta partida. Com ja havia avançat el govern espanyol, s'introdueix el pagament en funció de la renda dels ciutadans.

Els jubilats que tinguin una pensió de fins a 18.000 euros pagaran un màxim de 8 euros al mes per anar a la farmàcia. Els pensionistes amb un poder adquisitiu superior abonaran un màxim de 18 euros.

Continuaran exempts de pagar pels medicaments aquelles persones que rebin pensions no contributives i rendes de reinserció. A aquesta llista s'hi afegiran, "per primera vegada a la història d'Espanya", els parats sense prestació.

Pel que fa a les persones actives o que cobren l'atur, les rendes fins als 18.000 euros anuals continuaran pagant un 40% del preu dels fàrmacs. Les que superin aquesta xifra abonaran un 50%, mentre que les que estiguin per sobre dels 100.000 euros anuals pagaran el 60% dels medicaments.

Les famílies nombroses aportaran el 40% del preu dels medicaments, com fins ara.

Acabar amb el turisme sanitari

Els buits de la legislació espanyola permeten que cada any uns 700.000 estrangers rebin atenció sanitària a Espanya, sense que aquests serveis siguin després facturats als països d'origen. La ministra de Sanitat ha quantificat en uns "1.000 milions d'euros" el que això costa a les arques de l'Estat.

"Molts europeus es desplacen a Espanya únicament per buscar atenció sanitària, fins al punt que hi ha europeus que tenen més drets sanitaris que molts espanyols." Ana Mato ha denunciat com actuen alguns d'aquests estrangers. "Vénen a Espanya, s'empadronen i amb aquest empadronament obtenen la targeta sanitària. La converteixen en targeta europea, se'n tornen [a casa] i la factura del seu país d'origen la paguem a Espanya."

Davant d'aquesta situació "d'abús", el Consell Interterritorial ha acordat incorporar a la legislació un article que "prohibeixi de forma explícita desplaçar-se per buscar atenció sanitària", ha detallat la ministra.

Amb el mateix objectiu es modificarà la llei d'estrangeria per deixar clar quins són els requisits que donen dret a la sanitat, entre els quals hi ha el pagament d'impostos a Espanya. El que es pretén evitar, ha explicat Mato, és que "amb una mateixa targeta sanitària vinguin 5 o 6 membres d'una mateixa família només a utilitzar l'assistència sanitària espanyola i se'n tornin al seu país".

Totes les mesures acordades amb els consellers de les comunitats autònomes seran aprovades al Consell de Ministres d'aquest divendres i es faran efectives en el termini de dos mesos.

Estalvi en la compra de medicament
s

El govern espanyol i les comunitats han acordat també un paquet de mesures per racionalitzar la despesa farmacèutica. La ministra de Sanitat ha destacat que només l'any passat es van llençar "3.700 tones de medicaments, amb un malbaratament de 1.100 milions d'euros".

Per evitar-ho, es demanarà a les empreses farmacèutiques que facin envasos amb unes dosis més adequades als tractaments i que rebaixin el preu. A més, es continuarà la política de recepta de medicaments genèrics. L'Estat també està treballant en la creació d'una central de compres que permeti concentrar les comandes de medicaments i material hospitalari.

Amb tot això es preveu que l'estalvi arribi als 1.500 milions d'euros anuals.

Altres mesures per millorar l'organització són la implantació d'una targeta sanitària i electrònica única per a tot l'Estat perquè els ciutadans puguin ser atesos a qualsevol comunitat. També la recepta electrònica, que encara no està operativa a algunes zones de l'Estat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut