El portaveu del govern, Francesc Homs.
El portaveu del govern, Francesc Homs.
Palau de la Generalitat

Francesc Homs: "Ja m'agradaria poder ser portaveu d'un govern en una situació diferent ;-)"

En un xat amb els usuaris del 324.cat, Homs assegura que molta gent confia en la Generalitat i diu que "Ja m'agradaria poder ser portaveu d'un govern en una situació diferent ;-)" en referència a la situació econòmica actual.

RedaccióActualitzat
Francesc Homs ha assegurat que "hi ha molta gent que confia en la Generalitat de Catalunya" en referència a la bona acollida dels bons de la Generalitat  en resposta a la pregunta de si "el govern és conscient que molts catalans estem disposats a posar diners dels nostres petits estalvis per finançar les restriccions que tindria els primers anys d'un estat propi.

A la preguntat "de quin marge disposa el govern per afrontar les necessitats econòmiques de Catalunya i els seus reptes de futur", Homs ha dit que "el marge que tenim només passa per seguir la política d'austeritat que ens marca la gent que ens pot deixar diners i que "estem en mans de la Sra. Merkel, mal que ens pesi, perquè volem tenir un estat del benestar com tenen ells."

Segons Homs, "la societat civil catalana de manera molt majoritària està a favor del pacte fiscal. I en aquest punt és on el govern "apunta la banya"... " a la preguna sobre l'establiment d'un full de ruta per caminar cap a la independència".

Homs ha explicat que el govern "acabarà amb les retallades quan els ingressos ens permetin cobrir les despeses" i, sobre les diferents mesures de copagament sanitari, ha afegit que "lamentablement haurem de mantenir les 2 mesures, perquè tot i així estem encara lluny de disposar dels recursos que necessitem si no volem retallar més en sanitat".

Pel que fa als "pressupostos del Sr. Rajoy", ha dit que "si no paguen el que deuen a Catalunya, no els podrem donar suport".

El Xavi li ha demanat si "em pot donar algun motiu perquè no marxi de Catalunya ja que aquí no hi ha gaire prosperitat en el camp cientific, i a l'estranger, se'ns reconeix." "Ospa, Xavi", respon el portaveu, "Catalunya -si no vaig mal informat- és dels territoris d'Europa que més recursos públics de la UE s'emporta per recerca i investigació científica. Desitjo que no hagis de marxar i per això lluitem. Espero que no et fallem, o que no fallem a gent com tu".

Sobre la polèmica de la cacera del rei, Homs ha contestat que el rei no ha de plegar i ha afegit que el debat sobre el model d'estat cal fer-lo en el marc del debat polític i públic, més enllà de les circumstàncies concretes que s'han produït."

Boada Carcel pregunta "per què quan un govern ens porta on som com va fer l'anterior, no es demanen accions judicials contra ells. Per què es tapen tant les vergonyes entre vostès, els polítics?" Homs mostra el seu desacord: "Home, Jordi, precisament els polítics no ens dediquem a tapar-nos les vergonyes... Si alguna cosa sovint se'ns retreu -i amb un bon punt de raó- és que ens barallem tot el dia".

Homs ha explicat que mentre estiguem en l'actual marc de l'estat espanyol, l'eliminació de les diputacions depèn de la modificació de la Constitució i que mentrestant "podem mirar de simplificar estructures administratives innecessàries".

A la pregunta de si "quan el govern espanyol es negui a donar-nos el concert econòmic i a canvi ens donin quatre duros més, ens faran creure que tenim el millor nou pressupost de la història del nostre país o ens explicaran la veritat i faran eleccions anticipades amb un projecte per fer un referèndum per l'Estat propi,  Homs ha assegurat que "explicarem la veritat". I ha assegurat que "serà senzill de contrastar".

Respecte a la reivindicació de l'Estat propi, el portaveu ha dit que "el camí que hem emprès no té retorn".

En un altre ordre de coses, Homs ha explicat que la decisió de substituir l'actual directora de TV3, Mònica Terribas, "correspon al Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Finalment, i a en resposta a la pregunta de "per què no es fan polítiques de creixement en comptes de tantes retallades", el portaveu ha contestat que "procurem fer tantes polítiques de creixement com podem. Però els ajustos pressupostaris són obligats. No són optatius. I qui digui el contrari, o enganya, o desconeix la realitat.  I ha confessat que "ja m'agradaria poder ser portaveu d'un govern en una situació diferent ;-)".



Recupera el xat


Anar al contingut