peatge
Fluïdesa aquest divendres a la tarda al peatge de la Roca. (Foto: ACN)
Barcelona

La concessionària Abertis tramita 40 denúncies a conductors que no han pagat el peatge com a protesta

La concessionària d'autopistes Abertis ha tramitat 40 denúncies contra conductors que no han pagat el peatge l'última setmana. Diversos conductors s'han adherit a la campanya "No vull pagar", que va començar el març, amb l'anunci que l'estat estudia rescatar autopistes deficitàries, sobretot a Madrid.

RedaccióActualitzat
Els conductors catalans que s'han adherit a la campanya "No vull pagar" denuncien el que qualifiquen de preu abusiu dels peatges, que les concessionàries ja han amortitzat les inversions, i que se senten discriminats.

La campanya, impulsada des de Solidaritat per la Independència, ja va tenir ressò mediàtic amb la denúncia del diputat Uriel Beltran contra Abertis per retenció il·legal després que ell mateix es va negar a pagar un peatge dijous a Vilassar de Mar.

Bertran ha defensat la campanya amb dades. Assegura que el 67% de les autopistes a Catalunya són de peatge, quan a Espanya el percentatge és del 20%, a Madrid del 3,4% i a Extremadura, no n'hi ha. A més, diu, entre Catalunya i el País Valencià es recapta el 48% de tots els ingressos per peatges. Finalment, Solidaritat explica que els 7.000 quilòmetres d'autopistes franceses tenen els mateixos beneficis que els 700 quilòmetres de Catalunya.

No pagar és delicte?

El càstig per no pagar un peatge no queda clar. Enric Bartlett, degà de la Facultat de Dret d'Esade, ha explicat a Catalunya Informació que la propietat de l'autopista pot demanar a l'autoritat que sancioni aquest comportament.

Solidaritat, en canvi, assegura que el Servei Català de Trànsit no ho considera una infracció susceptible de denúncia dels Mossos d'Esquadra. El personal d'Abertis, diu Bertran, s'ha de limitar a agafar el número de la matrícula i pujar la barrera, i és indiferent que el semàfor estigui verd o vermell. No es pot produir cap retenció i si això passa, ha recomanat trucar als Mossos d'Esquadra.

D'aquesta forma, segons Bertran, l'únic efecte de no pagar un peatge serà la reclamació del deute pendent per part d'Abertis per la via administrativa, cosa que no li sortirà a compte tenint en compte la despesa d'advocats. Solidaritat s'ha compromès a oferir un assessorament jurídic si alguna persona ho necessita.
Anar al contingut