Barcelona

Mas admet que Catalunya pot ser intervinguda i anuncia noves retallades

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que la situació de les finances de la Generalitat és "francament delicada" i ha admès que Catalunya pot ser intervinguda. Mas ho ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 per aquesta diada de Sant Jordi en què també ha anunciat noves retallades malgrat que la darrera vegada el govern va dir que s'havia "tocat os". Mas, però, veu inevitable una nova tisorada perquè el pressupost del govern espanyol preveu menys ingressos per a Catalunya dels que esperava la Generalitat.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat una nova tisorada a Catalunya: "Si volem complir, alguna retallada més haurem de fer". En una entrevista al programa "Els matins" de TV3, Mas ha descrit com a inevitable un nou ajust de la despesa que ha justificat perquè els pressupostos de l'Estat preveuen una inversió a Catalunya menor de la calculada per la Generalitat.

A més a més, aquests comptes no inclouen el pagament dels deutes com els 219 milions corresponents a l'addicional tercera de l'Estatut. Mas ha dit que si no s'acorda el pagament d'aquest deute, que Hisenda no reconeix, CiU no donarà suport als primers pressupostos de Rajoy.

El president de la Generalitat no ha concretat en quins àmbits es retallarà: "No tenim clar com abordar una retallada de la magnitud exigida pels pressupostos de la Generalitat però ens hi haurem de posar". Però ha afegit que la nova tisorada és imprescindible per complir amb les xifres del dèficit que exigeix Madrid i que s'hauran de fer malgrat que el govern va dir que, en alguns casos, "s'ha tocat os" i no es podien retallar més serveis.

La Generalitat pot ser intervinguda

Artur Mas ha admès també que la Generalitat pot ser intervinguda pel govern espanyol, una possibilitat que La Moncloa preveu per a aquelles comunitats que no s'estrenyin prou el cinturó. Mas ha reconegut que la situació de les finances de la Generalitat és "francament delicada". Però també ha matisat que s'autofinança bé amb bons.

Les eleccions anticipades, una possibilitat

La convocatòria d'eleccions anticipades és una possibilitat que Mas no ha descartat. Sobre aquesta qüestió, el president ha dit: "No les destijo, no les buscaré". Però també ha reconegut que podria acabar el mandat abans del 2014 si la situació és delicada.

El president ha dibuixat una situació econòmica dura però també un escenari de conflicte amb Madrid si el govern de Rajoy no paga els deutes amb Catalunya: "No busco la confrontació, només que ens paguin els deutes". Mas no ha descartat acudir al Constitucional pel pagament dels 219 milions, com reclama l'oposició, però també recorda que històricament les sentències d'aquest tribunal no han estat "favorables per a Catalunya".

Mas ha tornat a defensar el pacte fiscal i ha sentenciat que la "sobirania fiscal" de Catalunya arribarà igualment, amb pacte fiscal o sense, perquè més del 70% dels catalans hi està a favor. El president català preveu reunir-se amb Rajoy de forma discreta pel pacte fiscal tot i que ha mostrat les seves poques esperances en la trobada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut