Barcelona

Centenars de persones celebren Sant Jordi participant en maratons de lectura

Durant més de 24 hores, des de les sis de la tarda de diumenge fins a dos quarts de vuit del vespre d'aquesta diada de Sant Jordi, més de 200 persones participaran en la marató de lectura de la novel·la "Incerta Glòria", de Joan Sales. La marató l'ha organitzat l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, fundació vinculada a Unió Democràtica, el partit en què va militar Sales quan va tornar de l'exili. El primer torn de lectura ha recaigut en el president de la fundació, Llibert Cuatrecasas, i entre les persones que hi participen hi ha la vicepresidenta del govern, Joana Ortega; l'eurodiputat Ramon Tremosa, el president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, o la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó.

RedaccióActualitzat
Aquest 2012 se celebra el centenari del naixement de Sales, escriptor, poeta, traductor i editor, va escriure "Incerta Glòria", una de les novel·les més rellevants sobre la Guerra Civil Espanyola, i va ser clau per a la publicació de llibres com "La plaça del Diamant", de Mercè Rodoreda, o "Bearn", de Llorenç Villalonga.

Les maratons de lectura, però, són freqüents arreu del país durant les dates properes a Sant Jordi. La més matinera va ser la del Parlament de Catalunya, on dijous passat es van llegir fragments de l'obra "La vida i la mort d'en Jordi Fraginals", de Josep Pous i Pagès.

Un altre dels actes destacats del dia tindrà lloc al Teatre Romea, on a les dotze del migdia, el president de la Generalitat obrirà la lectura de "Tirant lo Blanc", de Joanot Martorell. Durant vuit hores, quaranta personalitats de la societat civil pujaran a l'escenari del teatre barceloní per llegir durant deu minuts cadascú com a narrador del llibre. Mentrestant, un grup de 32 actors professionals interpretaran la resta de papers de l'obra. Entre els participants hi ha Felip Puig, Muriel Casals, Lluís Gavaldà o Sílvia Coppulo, entre d'altres. La lectura la clourà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Al Jardí Romàntic de l'Ateneu Barcelonès durant el matí es llegiran en veu alta fragments de les tres novel·les que opten al Premi Crexells: "Jo confesso", de Jaume Cabré; "L'últim dia abans de demà", d'Eduard Márquez, i "Primavera, estiu, etcètera", de Marta Rojals.

Pla a Palafrugell, Vallverdú a Lleida

Una activitat tradicional de Sant Jordi és la lectura de l'obra de Josep Pla al seu poble natal, Palafrugell. Aquest any el llibre escollit és "Madrid 1921. Un dietari", inclòs al volum III de l'obra completa de l'autor. Pla també serà el protagonista de la lectura ininterrompuda organitzada conjuntament per l'Ajuntament i la Diputació de Girona. A la plaça del Mercader, entre les onze del matí i les sis de la tarda, es llegeix "Girona, un llibre de records", publicat ara fa 60 anys per l'escriptor empordanès, mort el dia de Sant Jordi de l'any 1981.

Un altre autor empordanès, Carles Fages de Climent, va ser l'autor a qui es va dedicar la novena marató literària de l'Alt Empordà, que es va celebrar dissabte a Figueres. Aquest any en fa 110 del naixement d'aquest poeta, dramaturg i prosista figuerenc.

A Lleida, el col·legi Lestonnac L'Ensenyança organitza aquest any la vuitena edició de la Marató de Lectura, que en aquesta ocasió homenatja l'escriptor de Ponent Josep Vallverdú.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut