Madrid

Montoro admet que hi ha dubtes sobre la viabilitat econòmica de les comunitats i els ajuntaments

El debat sobre els pressupostos "més austers i realistes" de la democràcia ha començat al Congrés dels Diputats amb 10 esmenes a la totalitat i l'únic suport clar del PP. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha estat l'encarregat d'obrir el debat dels que "pretenen ser els pressupostos més realistes" de la democràcia, qualificant-los d'"austers i difícils, si volen", però que pretenen restablir la confiança a la societat espanyola i als mercats i donar resposta "a un moment extremadament delicat". El ministre ha justificat aquests comptes per la "crisi excepcional" que travessa el país, i ha reiterat que "El govern fa el que ha de fer" i que aquests números són "els adients en recessió econòmica".

RedaccióActualitzat
Durant la seva intervenció en el debat dels pressupostos al Congrés, Montoro ha lamentat l'"herència de l'anterior executiu" socialista, que ha titllat com "un engany molt greu" perquè "ha perjudicat la imatge d'Espanya davant dels seus creditors", en relació amb el dèficit públic del 8,5% amb què va tancar el 2011, respecte al 6% previst al principi.

Per superar aquesta situació, ha dit, el govern presenta uns pressupostos que "no són amables", però "són transparents i clars" i no "porten enganys. "El problema d'Espanya és l'endeutament extern respecte al món", ha dit el ministre, que ha defensat uns pressupostos que han estat "molt selectius i realistes" per decidir on recaptar més.

Objectiu de dèficit acomplert els primers tres mesos de l'any

Montoro ha reiterat que es complirà l'objectiu de dèficit per aquest any i el que ve, tot i "els que diuen que serà impossible assolir-lo", i ha negat que les retallades del seu executiu puguin fer caure més el país en recessió. Així doncs, el ministre ha manifestat que no es pot dubtar en la reducció del dèficit públic, ni allargar el procés de consolidació fiscal aprovat a Brussel·les, ja que es tracta d'"una absoluta prioritat per desencallar l'economia del país".

Durant el seu torn de rèplica, el ministre ha anunciat que durant els primers tres mesos de l'any el dèficit de l'Estat es va situar en termes homogenis en el 0,83% del PIB, xifra que està en la línia amb l'objectiu compromès per aquest any.

Montoro ha demanat a tots els partits de la cambra que no facin una "política de llums curtes", ni prenguin decisions aïllades davant l'abast de la crisi i, per tant, que donin suport als comptes. Ha acusat el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, de "pujar a la tribuna a generar desconfiança".

"Aquest govern no ha qüestionat l'estat de les autonomies"

El ministre ha insistit que el govern no permetrà fallides en les administracions locals ni les autonomies perquè "no és possible ni admissible". En qualsevol cas, Montoro ha responsabilitzat les comunitats autònomes dels seus comptes i ha dit que si hi ha dubtes és cosa seva, ja que el govern espanyol "no ha creat aquesta situació". Ara bé, ha admès: "Hi ha dubtes sobre la viabilitat econòmica de les comunitats autònomes i les corporacions locals". I ha insistit que la credibilitat d'Espanya depèn que compleixin l'objectiu de dèficit. En aquest sentit, ha sentenciat: "S'ha d'obligar a complir".

En qualsevol cas, Montoro ha volgut aclarir: "Aquest govern no ha qüestionat l'estat de les autonomies" i ha defensat que des del minut 1 l'executiu de Rajoy ha promogut mesures de suport perquè "disposin dels recursos necessaris que permetin tirar endavant serveis públics bàsics".

D'altra banda, el titular d'Hisenda ha avançat que el Consell de Política Fiscal i Financera es farà durant la primera setmana de maig. Una trobada en què les autonomies hauran de presentar els seus números i els seus plans d'austeritat.

A Rajoy no el sorprèn la recessió perquè "la situació és molt difícil"

Als passadissos del Congrés, just abans del ple, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que no el sorprèn que Espanya hagi entrat en recessió el primer trimestre perquè "la situació és molt difícil i complicada". Ara bé, està convençut que se superarà amb les mesures d'ajust que porta a terme el seu executiu. En la mateixa línia, Montoro, en el ple, ha assegurat: "Espanya té moltes dificultats i problemes, però som un gran país que pot tornar a liderar a Europa el creixement i el treball".

Uns números amb deu esmenes a la totalitat

El Congrés dels Diputats debat fins aquest dimecres les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat. En total, 10 dels 12 grups de l'oposició reclamen la devolució dels comptes amb esmenes a la totalitat, entre els quals el PSOE, CiU, ERC i Iniciativa.

Els comptes més austers de la democràcia tiraran endavant per la majoria absoluta del PP. Tot i això, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, encara vol obtenir alguns suports; sobretot busca el de CiU. La federació nacionalista, però, ha anunciat que si no hi ha canvis rebutjarà uns comptes que retallen la inversió a Catalunya i que no paguen els deutes com ara els 219 milions d'euros previstos a la disposició addicional tercera de l'Estatut. Ho reiterava aquest dilluns el president Artur Mas en una entrevista a TV3.

Les votacions als pressupostos es faran aquest dimecres. La majoria absoluta del PP garanteix que els pressupostos puguin superar les esmenes a la totalitat i passin el pròxim tràmit, el de les votacions d'esmenes parcials que proposin els diferents partits polítics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut