La directora i tres dels protagonistes de "Terreny personal".
La directora i tres dels protagonistes de "Terreny personal".
Sant Joan Despí

TV3 s'acosta al territori amb "Terreny personal"

Retratar el paisatge des dels ulls de les persones que hi viuen i se l'estimen és l'objectiu de "Terreny personal", la sèrie documental que TV3 estrenarà dimarts que ve, a les 22.30. Tots els protagonistes de la nova sèrie són persones anònimes que tenen una relació estreta amb el paisatge que presenten. Han nascut entre muntanyes, lluiten amb la tramuntana o s'han fet grans en una ciutat dormitori. Ells mateixos expliquen com influeix tot això en la seva manera d'entendre el món, de parlar o de relacionar-se.

RedaccióActualitzat


Dirigit per Núria Castejon i amb realització de Joan Torrents, "Terreny personal" consta de 12 capítols, dedicats a l'Empordanet, el delta de l'Ebre, Santa Coloma de Gramenet, la plana del Penedès, la Cerdanya, la plana de Vic, el Montseny, el massís del Garraf, la Barceloneta, el Maresme, la Vall de Boí i la Segarra. Aquí se'n pot veure un extracte.

"TV3 sempre ha apostat per mostrar el territori i també la ciutadania. Amb aquest nou projecte hi ha la voluntat de sumar el territori i la gent per comprovar com el paisatge influeix en les persones", ha explicat el cap de Programes de TV3, Jordi Serra, en la presentació del nou espai.

Per Miquel García, cap de Nous Formats, "Terreny personal" continua una línia de treball habitual de la seva àrea, de donar veu a gent anònima, "perquè escoltant-los, dedicant-li temps, sempre descobrim històries".

Les reflexions dels protagonistes, quatre per capítol, van acompanyades d'una fotografia acurada dels paisatges, enregistrats en HD, i d'una banda sonora que evoca els espais. "Volem que la sèrie entri pels ulls, però també pel cor", assegura Garcia.

Núria Castejon, directora de "Terreny personal", ha explicat que la tria dels territoris del programa, tot i tenir en compte que comprengui diferents punts del país, "no correspon tant a mapes sinó a llocs on la gent sent que en forma part, i això inclou llocs petits com una vall".

Castejon ha destacat també que entre els protagonistes hi ha molta gent jove amb professions diverses, des de persones que es dediquen al món de la cultura fins a la pagesia. "Però en el cas de la gent que treballa la terra, hi ha perfils renovats, gent que va optar per marxar i ara ha tornat al seu territori per fer-lo créixer", explica.

A més dels quatre protagonistes, cada capítol recull també l'aportació breu d'un escriptor vinculat al territori, d'un músic de la zona i de nens que comparteixen amb els espectadors el seu racó preferit.

Aquest dijous al matí, tres d'aquests protagonistes anònims de la sèrie han acompanyat l'equip en la presentació: Albert Grassot, arrossaire de l'Empordanet; Sònia Tomàs, jubilada del delta de l'Ebre, i Rodolfo del Hoyo, escriptor de Santa Coloma de Gramenet.

Albert Grassot ha assegurat que "tots els que hi hem intervingut hem parlat amb passió i creiem que aquesta és la millor manera de donar a conèixer territoris que potser no tenen tant renom com d'altres però que són magnífics".

Sònia Tomàs ha reivindicat el seu territori i la parla del Delta, "que ens les estimem molt, potser perquè hem estat una mica deixats de la mà de Déu. Ara tothom sap que tenim allà un paradís, però que no s'oblidin que és nostre."

Rodolfo del Hoyo ha destacat que forma part d'una generació que ha fet possible la transformació de la seva ciutat, des del caos, en un lloc amable i ha afirmat que "als mitjans, Santa Coloma de Gramenet té un clixé, i aquesta sèrie és la primera vegada que surt d'aquest clixé i dóna veu a la gent que s'estima Santa Coloma".
Anar al contingut