Catalunya

Una nova hipòtesi ecològica planteja que l'"Homo sapiens" va provocar un genocidi neandertal i va aconseguir extingir aquesta espècie

Segons un article que publica la revista "Quaternary International", els "Homo neanderthalensis" haurien estat part dels grans mamífers potencialment perseguits com a preses per la nostra espècie, com va passar amb la megafauna del Quaternari.

RedaccióActualitzat
El mecanisme de l'extinció dels neandertals és un tema polèmic de gran interès entre la comunitat científica. Ara, dos investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, el paleontòleg Bienvenido Martínez-Navarro i el biòleg Policarp Hortolà, aporten una nova hipòtesi de treball integradora, segons la qual els "Homo neanderthalensis" haurien estat víctimes d'un genocidi provocat per l'"Homo sapiens".

Els autors creuen que els neandertals haurien estat una presa més en la cacera dels membres de la nostra espècie bé per consumir o per acabar amb la competència. Des d'un punt de vista més ecològic, amb els neandertals hauria passat el mateix que amb la megafauna del Quaternari -mamuts, rinoceronts llanuts o megateris sud-americans-, que va desaparèixer per la pressió dels sapiens.

Pels autors, i des del punt de vista de l'estratègia de competència ecològica dels consumidors de carn, "qualsevol mort del competidor o la seva depredació té dos avantatges: com menys competidors, més preses disponibles, i com més preses disponibles, menys competidors", explica Hortolà. "Aquesta estratègia no és un comportament humà distintiu, sinó que està generalitzada entre els mamífers carnívors, quan dues espècies se superposen". "Som una espècie única, però no una espècie separada del món natural", complementa Martínez-Navarro.

La competència entre els humans anatòmicament moderns i els neandertals no ha estat demostrada. No obstant això, "l'expansió geogràfica de l'"Homo sapiens", indica Martínez-Navarro, sembla haver conduït a una rivalitat directa que va portar a l'extinció neandertal". En aquest sentit, el registre paleontològic i les dades cronomètriques obtingudes a la Grotta del Cavallo, al sud d'Itàlia, confirmen una ràpida dispersió dels humans moderns a través d'Europa abans de la desaparició de l'"Homo neanderthalensis".

Molt possiblement els neandertals es van extingir per les mateixes causes que la megafauna, ja que aquestes espècies tenen una molt baixa taxa de reproducció i, a més van estar sotmeses a la pressió cinegètica d'un supercazador amb tecnologia avançada com era l'Homo sapiens.

Així, els neandertals van ser part dels grans mamífers potencialment perseguits com a preses per la nostra espècie, de la mateixa manera que encara ho són els orangutans, els goril·les i els ximpanzés, tots ells de la nostra pròpia família taxonòmica.

Anar al contingut