Barcelona

Felip Puig: "Interior no enviarà mossos a les barreres dels peatges a multar els conductors que no paguin."

El conseller d'Interior, Felip Puig, entén el malestar dels ciutadans catalans per la siutació de les autopistes, però ha afegit que si Abertis, la concessionària de les autopistes, decideix denunciar els conductors, Interior ha d'estudiar els expedients i posar sancions de fins a 100 euros si procedeix. En declaracions a "Els matins" de TV3, el conseller també ha volgut deixar clar que no enviarà els mossos "a les barreres dels peatges a multar els conductors que no paguin".

RedaccióActualitzat
El conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat que no activaran cap dispositiu especial per a aquest dimarts, Primer de Maig, dia d'operació tornada a les carreteres catalanes i dia també de protesta de la campanya #novullpagar. Puig ha afirmat al programa "Els matins" de TV3 que mantindran l'operatiu habitual en aquests casos, però que si hi ha algun problema afegit, només actuaran a requeriment de la concessionària.

El conseller ha demanat alguna solució que "introdueixi un element de justícia" i que resolgui el greuge que suposa que les autopistes catalanes i del mediterrani estiguin col·lapsades i que es pagui peatge mentre hi ha autopistes gratuïtes per les quals passen, ha dit, "més conills que persones".

Homs defensa les multes

Sobre la campanya #novullpagar, també n'ha parlat el portaveu del govern, Francesc Homs, que ha assegurat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que entén l'estat d'ànim dels que no volen pagar els peatges, però manté que l'executiu d'Artur Mas té l'obligació de multar-los. Per Homs, un govern no pot fomentar la il·legalitat.

Les declaracions de Puig i Homs arriben l'endemà que la concessionària d'autopistes Abertis va demanar a les administracions que apliquin la llei i sancionin el que consideren una infracció clara. Abertis diu que encara no ha posat cap denúncia pel boicot als peatges, però que té la intenció de fer-ho.

La protesta continua

De tota manera, molts conductors han mantingut la protesta malgrat l'amenaça que poden ser multats amb un mínim de 100 euros, en compliment d'una llei de fa 40 anys. El conseller d'Interior, que no ha donat xifres respecte al cap de setmana, sí que ha reconegut que milers de persones s'han adherit a la campanya. La concessionària, però, pren les dades dels vehicles que no paguen i té la intenció de comunicar-les al Servei Català de Trànsit de la Generalitat, que és qui ha de prendre la decisió de multar o no.

Alguns experts en trànsit asseguren que la llei permet multar els #novullpagar però ERC i SI, partits que han donat suport explícitament a la campanya, continuen mantenint el contrari. Esquerra ofereix ajuda jurídica als multats i Solidaritat anuncia querelles per prevaricació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut