Barcelona

Milers de persones es manifesten a Catalunya en el Primer de Maig contra la tisorada i la reforma laboral

Milers de persones han recorregut pacíficament els carrers de Barcelona en la marxa reivindicativa del Primer de Maig. A Girona, Lleida i Tortosa també centenars de treballadors han sortir al carrer, mentre que a Tarragona la protesta serà a les 7 de la tarda. Els sindicats CCOO i UGT han convocat una vuitantena de manifestacions a tot l'Estat amb el mateix lema que van fer servir per a la vaga general: "S'ho volen carregar tot". El blanc de les protestes han estat les polítiques de retallades dels governs espanyol i de la Generalitat.

RedaccióActualitzat
Els sindicats calculen que 100.000 persones han sortit al carrer a Barcelona aquest Primer de Maig contra les tisorades i la reforma laboral. Els Mossos d'Esquadra, però, rebaixen la xifra a 15.000 persones. La de Barcelona ha sigut una marxa pacífica i reivindicativa. La manifestació ha arrencat poc després de dos quart de dotze del migdia des del Passeig de Gràcia, i després de recórrer la Via Laietana, ha acabat a la catedral, on els secretaris generals de CCOO i la UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, han fet els seus parlaments reivindicatius.

Els sindicats han carregat contra algunes de les últimes tisorades i polítiques del govern de Rajoy, com ara l'increment de les taxes universitàries i els impediments per accedir a la sanitat dels immigrants sense papers. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha denunciat "l'autoritarisme" del govern del PP i la connivència de CiU amb moltes d'aquestes mesures. Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha lamentat l'elevat índex d'atur juvenil. A Girona, Lleida i Tortosa les marxes s'han fet a les 12 del migdia; a Tarragona hi ha convocada una manifestació a les 7 de la tarda.

Marxes reivindicatives a tot el territori


A Girona unes 2.500 persones, segons els sindicats, han participat en la manifestació, una xifra que la policia municipal rebaixa a un miler. La protesta ha sortit de la plaça de la Independència, i a més dels sindicats, hi han participat altres col·lectius, com ara la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Els sindicats s'han mostrat satisfets per la mobilització en un Primer de Maig que consideren dels "més reivindicatius i més multitudinaris" dels últims temps.

A Lleida també han sortit al carrer més de mil persones en dues manifestacions, una de Comissions Obreres i UGT, i l'altra, de la CGT. Totes dues han anat des de la plaça del Treball fins a la subdelegació del govern. Les principals consignes han sigut contra l'atur juvenil, la reforma laboral i el tancament de l'Acadèmia Militar de Talarn. Abans de les manifestacions, l'edifici de la Confederació d'Empresaris ha aparegut ple de taques per l'impacte de boles de pintura.

A Tortosa prop d'un miler de persones s'han mobilitzat contra les retallades i la reforma laboral en una marxa que s'ha acabat abans de la una del migdia. Els sindicats han mostrat el seu malestar perquè l'Ajuntament de Tortosa ha organitzat al mateix temps que la marxa una cursa popular.

Solidaritat amb la sindicalista detinguda

En paral·lel, la CGT ha convocat una manifestació en què, a més de les reivindicacions laborals, també han reclamat la posada en llibertat de la secretària d'Organització d'aquest sindicat a Barcelona, empresonada per haver participat presumptament en el foc que es va encendre davant la Borsa de Barcelona durant la vaga general del 29 de març. Segons els Mossos, unes 350 persones han participat en aquesta marxa.

Els secretaris generals de la UGT i de CCOO també han demanat la llibertat d'aquesta sindicalista, com també dels tres estudiants que encara estan empresonats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut