Estats Units

Fa un any que l'exèrcit dels Estats Units va matar Ossama Bin Laden al Pakistan

Ara fa un any de la mort del líder d'Al Qaeda i enemic número 1 dels Estats Units, Ossama Bin Laden. Un comando militar nord-americà el va matar la matinada de l'1 al 2 de maig de l'any passat a casa seva, a Abotabad, al Pakistan. Una efemèride que l'administració Obama intenta reviure en plena cursa per les eleccions presidencials

RedaccióActualitzat
La mort de Bin Laden al Pakistan va tancar el debat sobre la debilitat d'Obama en matèria de seguretat nacional. Ara, en plena cursa electoral per la presidència de la Casa Blanca, els demòcrates intenten convertir la qüestió en un tema electoral per mirar de treure'n profit. Coincidint amb l'aniversari, l'administració Obama ha difós vídeos, com un en què Bill Clinton defensa la dificultat de la decisió que va prendre el president dels Estats Units i pregunta al seu principal rival republicà, Mitt Romney, què hauria fet en el seu lloc.

Els membres del gabinet presidencial, a més a més, han donat més detalls sobre com es van viure aquells tensos moments a la Casa Blanca. Entre ells, la secretària d'Estat, Hilary Clinton, que ha donat testimoni del moment mes dramàtic de l'actual presidència: "A la Casa Blanca hi ha una gran sala de crisi a l'àrea secreta protegida. Quan va començar l'atac podíem rebre comunicacions que ens permetien seguir el que estava passant en temps real."

Però, d'acord amb l'explicació oficial, el senyal es va tallar quan el comando dels Navy Seal va entrar a les habitacions de l'amagatall. Al cap d'uns minuts, una veu que parlava a 11.300 quilòmetres de distància d'aquell soterrani blindat a Washington anunciava que havien matat el cap d'Al Qaeda. Però aleshores, segons Clinton, es van plantejar nous dubtes:"Per estar segurs que el cos era realment el de Bin Laden necessitàvem ADN. Finalment tothom va estar segur que era la d'ell, que l'havíem atrapat, que no en teníem cap dubte, i aleshores va ser quan el president va sortir".

Obama va trucar al seu antecessor George Bush per donar-li personalment la notícia, mentre el vicepresident telefonava altres personalitats.

L'anunci al país es va fer amb una càmera instal·lada a corre-cuita davant un escàs i selecte auditori i Obama va dir:"S'ha fet justícia". Una notícia que milers de persones van celebrar en un d'aquells escassos moments d'unitat nacional a Lafayette Park.

La mort de Bin Laden va tancar el debat sobre la presumpta debilitat d'Obama en matèria de seguretat nacional. Aquella missió d'ara fa un any serà un actiu per a la reelecció per be que no suficient: el novembre, a les urnes, manarà l'economia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut