20120403nova_GranollersJoanPerez
Granollers. Autor: Joan Pérez

Abril plujós, per quantitat i dies de precipitació

Néstor GómezActualitzat
Des dels primers dies d'abril, les precipitacions s'han presentat cada dia a Catalunya. Els dies 1 i 2 amb les primeres pluges al Pirineu occidental i ja va ser el dia 3 quan van arribar a tot el país. A partir d'aquí, més de 10 dies de precipitació al llarg del mes en un mateix indret han fet que l'abril acabés amb excés d'aigua a bona part del territori. Les zones amb dèficit de pluges són les comarques de Girona i Montsià

Les precipitacions més abundants se situen al Pirineu, amb registres superiors als 200 mm. A més, les temperatures baixes han permès arribar a un final de temporada de neu amb gruixos molt importants, en alguns casos, dels més importants de l'any.
Llistat de precipitacions de l'abril:
265 mm a Certascan
181 mm a Port del Comte
169 mm al refugi de Malniu
152 mm a Pratdip
145 mm a Alinyà
139 mm a Boí
130 mm a Gombrèn
119 mm a Poboleda

3 de les 4 capitals tenen el mateix comportament d'abril plujós com la resta del país, superant àmpliament les pluges habitualment per aquest mes. Només Girona es queda lleugerament per sota:
Pluges  







Molts dies de pluja
Però no només és important la quantitat de pluja caiguda, sinó també la forma de caure. Hem tingut molts dies de pluja. A Catalunya, normalment són poques les poblacions que registren més de 10 dies de pluja; en canvi, enguany, bona part del país els ha superat.
Dies de precipitació:
17 dies a Girona
14 dies a Barcelona

Fent referència a la dita "Aigua de maig, de raig a raig; d'abril, de fil a fil", les pluges majoritàriament han estat entre febles i moderades, amb pluja d'anar fent i ruixats, a diferència del que acostuma a passar al maig, amb xàfecs intensos. Tot i així, no ens hem deslliurat de les calamarsades ni de la pedra.

Anar al contingut