20120403nova_ConcadetrempJordiUriach
Conca de Tremp. Autor: Jordi Uriach

Abril més fred de l'habitual

Les temperatures del mes d'abril s'han quedat per sota del que és normal. L'absència de sol i d'estabilitat en són les causes.

RedaccióActualitzat
Mapa d'anomalia de temperatures Et presentem el mapa d'anomalia de temperatures del mes d'abril, elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya.
El comportament de les temperatures del mes d'abril va íntimament lligat al temps que ha fet. En primer lloc, el fet de tenir molts dies amb núvols ha provocat que el sol no hagi pogut escalfar el que és habitual i això ha tingut una conseqüència directa sobre les màximes.
A aquest fet s'afegeix l'arribada de diverses pertorbacions que s'han quedat gravitant a l'entorn de la península Ibèrica i mediterrani fent que els núvols i les precipitacions es presentessin cada dia. En definitiva, hem tingut pocs dies de cel serè.
Un efecte directe d'aquestes temperatures baixes es reflecteix amb la quantitat i extensió de neu que ha perdurat durant tot el mes al Pirineu, en alguns casos sent els més importants de tota la temporada.

L'anomalia de les temperatures és més acusada al Pirineu i al Prepirineu per baixes. De fet, durant moltes jornades les temperatures s'han mantingut negatives a alta muntanya, amb mínimes que han caigut per sota dels -10 graus. A la resta del país s'han situat lleugerament per sota, només a l'interior de les Terres de l'Ebre han estat una mica més altes.

L'únic episodi realment càlid que ha arribat a Catalunya es va donar a partir del 25 d'abril. Una massa d'aire africana va arribar a casa nostra impulsada pels vents de sud, a causa d'una molt profunda pertorbació situada al sud de la Gran Bretanya. Les temperatures van assolir les més elevades del mes a tot el territori, amb valors superiors als 25 graus.



Anar al contingut