Barcelona

Milers d'universitaris marxen contra la tisorada acordonats per la policia

Milers d'estudiants universitaris han recorregut el centre de Barcelona en una nova manifestació convocada contra les retallades a la universitat pública. La marxa s'ha fet de forma festiva i sense incidents acordonada per la policia. La jornada de protesta ha arrencat amb talls de trànsit a l'AP-7, la B-30 i a la Diagonal de Barcelona durant el matí. Amb aquesta protesta, els estudiants volen rebutjar l'encariment de les matrícules universitàries un 60% i també exigir la posada en llibertat dels universitaris detinguts el dia de la vaga general.

RedaccióActualitzat
La marxa d'estudiants contra la tisorada a la universitat pública ha arrencat amb 20 minuts de retard i poc abans de la 1 del migdia a la plaça Universitat de la capital catalana. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública havia convocat la protesta contra l'encariment de les matrícules universitàries un 60% i l'enduriment dels requisits per accedir a una beca. També es rebutgen altres mesures anteriors d'ajustos a l'ensenyament universitari i es reclama la llibertat dels estudiants detinguts durant la vaga general.

La manifestació ha transcorregut de forma pacífica, sense incidents, seguida d'una llarga cua de vehicles policials, ja que la policia ha desplegat un ampli dispositiu. La protesta s'ha acabat oficialment a les portes de la Ciutadella, on dos estudiants han llegit un comunicat contra els ajustos. Tot i això, alguns estudiants han continuat cap al campus de la UPF a la Ciutadella, prop del CCIB, on els membres del BCE celebren la seva reunió mensual i on havia d'acabar inicialment la manifestació. El campus s'ha tancat en previsió de l'arribada de la manifestació, que, segons els organitzadors, ha aplegat 20.000 persones i segons la Guàrdia Urbana, unes 7.500.

La plataforma assegura que aquestes mesures proposades per l'estat espanyol com a part del pla per estalviar 10.000 milions d'euros en sanitat i educació suposarà l'exclusió de moltes persones de la universitat i l'endeutament de moltes famílies. Amb la jornada de vaga que fan avui els estudiants de la universitat pública ja seran tres les jornades de vaga contra les retallades; les altres dues van ser el 17 de novembre i el 29 de febrer.

Estudiants de la UAB retinguts pels Mossos

Els Mossos d'Esquadra han retingut un grup d'entre una vintena i una trentena d'estudiants que venien de la UAB i que tenien previst incorporar-se a la manifestació pel centre de Barcelona. Els agents els han rodejat, els han identificat i després els han deixat marxar per manifestar-se.

La jornada comença amb talls de trànsit reivindicatius

Els estudiants de la UAB han començat la jornada de protesta contra les retallades a la universitat pública amb talls de trànsit a l'AP-7 i la B-30 en tots dos sentits de la marxa. La reivindicació, que ha començat poc després de les vuit del matí al pas d'aquestes vies per la UAB, ha provocat cues durant els 25 minuts que ha durat.

La línia S2 dels Ferrocarrils no s'ha aturat a la UAB fins a les 11 del matí per la protesta, mentre que l'S55 acaba el seu recorregut a Bellaterra. Els estudiants també han impedit el pas dels vehicles als accessos al campus de Bellaterra.

Cap a les 11 del matí, la reivindicació s'ha traslladat a la capital catalana. Un grup d'estudiants ha tallat la Diagonal a l'altura del campus universitari en protesta per l'augment de taxes i per la tisorada dels governs català i espanyol a la universitat pública. Hi ha hagut un fort desplegament d'agents antiavalots.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut