Madrid

Les diputacions podrien assumir les competències dels municipis de menys de 20.000 habitants

La Federació Espanyola de Municipis ha proposat que les poblacions amb menys de 20.000 habitants cedeixin les seves competències a entitats superiors com ara diputacions o consells insulars. El govern de Mariano Rajoy ho està estudiant, ja que reduir el nombre d'ajuntaments suposaria un estalvi. A Catalunya, la Generalitat i les associacions de municipis ho rebutgen.

RedaccióActualitzat
Berga, amb poc més de 17.000 habitants és un dels municipis catalans que, segons aquesta proposta, podria perdre part de les seves competències a mans de la Diputació de Barcelona. Si s'agafa el límit proposat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a Catalunya hi hauria 884 municipis afectats. Divuit correspondrien a capitals de comarca, com la Seu d'Urgell, Banyoles o Móra d'Ebre.

El president de la Federació de Municipis Catalans, Manuel Bustos, ha descrit la proposta "d'inacceptable". Bustos creu que la Federació Espanyola de Municipis no representa el municipalisme català amb un informe que considera un cop d'estat al municipalisme. El 94% dels municipis de Catalunya tenen menys de 20.000 habitants.

La Generalitat treballa des de fa temps en un model propi per a una nova distribució de les competències municipals adequat a les necessitats del territori. Insisteix que hi continuaran treballant al marge del que estudia el govern espanyol.

El govern de Madrid treballa en una nova llei de l'administració local que assignarà cada competència a una sola administració i que serà l'única que rebi el finançament corresponent. La Generalitat no vol parlar d'un conflicte competencial, però aquesta normativa, d'obligat compliment, xoca frontalment amb l'autonomia local i amb l'Estatut de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut