Patxi López, durant un ple del Parlament basc (Foto: EFE)
Patxi López, durant un ple del Parlament basc (Foto: EFE)
Vitòria

El lehendakari anuncia un recurs d'inconstitucionalitat contra les retallades

El govern basc portarà "en breu" al Constitucional algunes de les mesures d'ajustament previstes pel govern espanyol en matèria de sanitat i educació. Així ho ha anunciat el lehendakari, Patxi López, durant la sessió de control del Parlament basc en resposta a diferents preguntes tant del seu partit com del PP i EA sobre la tisorada imposada des de Madrid i la targeta sanitària dels immigrants irregulars.

RedaccióActualitzat
El lehendakari basc rebutja ingerències de l'executiu espanyol al govern basc i, per això, el recurs al Constitucional contra unes retallades que considera que vulneren l'Estatut de Guernica.

A més, ha reiterat que el govern basc adoptarà també les "mesures oportunes perquè no s'apliquin" les decisions de l'executiu de Mariano Rajoy en sanitat i educació. En matèria de salut, López creu que les retallades previstes són "especialment greus", ja que trenquen el criteri de servei universal i gratuït.

López ha anunciat el recurs l'endemà que socialistes i peneuvistes sumessin esforços al Parlament per aprovar una resolució que instava el govern de Vitòria a defensar l'autogovern i els serveis públics, sense renunciar a la via judicial.

Interpel·lat sobre la targeta sanitària, que l'executiu espanyol vol retirar a les persones sense papers que viuen a l'Estat, el lehendakari ha acusat el PP d'utilitzar els immigrants com a "víctimes propiciatòries per donar-los la culpa de l'actual situació i intentar tapar les retallades al conjunt dels espanyols".

El president del PP del País Basc, Antonio Basagoiti, l'ha acusat d'estar més ocupat a fer oposició al govern de Rajoy que d'exercir com a lehendakari.
Anar al contingut