Oriol Pujol, en una imatge d'arxiu
Oriol Pujol, en una imatge d'arxiu
Barcelona

CiU no descarta ara "veure's obligat" a recuperar l'impost de successions com a mesura excepcional

Les arques del govern català necessiten ingressos. La situació econòmica és tan compromesa que fins i tot ha portat Convergència i Unió a replantejar-se una de les seves principals promeses electorals: l'impost de successions. El secretari general de la federació nacionalista ho admet en una entrevista al programa "Parlament" on admet que la Generalitat es pot veure "en l'obligació d'empènyer més mesures excepcionals", com l'impost de successions. Oriol Pujol no descarta tampoc altres mesures impositives o d'estalvi addicional aquest any o el que ve.

Felip GordilloActualitzat
L'impost de successions torna a l'escena política catalana. Poc menys d'un any després que se'n va aprovar la supressió, el govern català estudia recuperar-lo per alleujar els comptes públics.

El secretari general de CiU ha admès per primera vegada que restaurar l'impost és una possibilitat. Ho ha fet en una entrevista al programa "Parlament" on ell mateix indica que seria una mesura temporal en el marc del paquet de les que encara s'hauran de prendre aquest any i el que ve.

Oriol Pujol argumenta que la Generalitat "pot ser que es vegi en l'obligació d'empènyer alguna mesura excepcional". El líder de Convergència i Unió afegeix que li pertocarà al govern anunciar quines seran i si tenen a veure amb l'impost de successions o altres dinàmiques impositives o dinàmiques d'ajust, contenció i control de la despesa".

Un promesa electoral discutida

Amb aquestes declaracions, Pujol obre la caixa dels trons que feia mesos que s'havia apaivagat. L'impost de successions va quedar suprimit finalment a principis de juny del 2011, dos mesos després que el president Artur Mas va fer efectiva la promesa electoral de retirar la taxa.

CiU va rebre el suport del PP i del diputat Joan Laporta per posar fi a l'impost. La resta de grups del Parlament s'hi van girar d'esquena, argumentant que no era el moment de reduir els ingressos. Des d'aquell moment, tant el PSC com Esquerra i Iniciativa han recordat retallada rere retallada que el govern estalvia en despesa pública però renuncia a un ingrés com l'impost de successions.

Des de la banda contrària, el PP ha fet bandera del discurs contra l'impost de successions. Els populars catalans van contribuir a la seva eliminació, com ja van fer a les comunitats espanyoles on governen. La mesura, a més, ha estat una condició indispensable per poder arribar a acords amb el govern de Convergència.

Un canvi en la política de pactes?

La frase de Pujol podria comportar una nova desavinença amb el PP, fins ara soci preferent per aprovar pressupostos i mesures d'ajust econòmic. El secretari general de CiU ja ha deixat clar en el programa "Parlament" que volen "ser ajudats per tothom", però ha carregat contra els partits que "volen exclusivitat".

Pujol admet que la política de geometria variable al Parlament podria tenir els dies comptats pel que qualifica de "joc tàctic" de forces polítiques que volen "estar dintre de tot o fora de tot".

50 milions pel cap baix

El govern català va eliminar l'impost de successions en els primers 100 dies. Deien llavors que es posava fi així a la discriminació fiscal i jurídica respecte a altres comunitats autònomes i s'evitava la deslocalització de tributs. El que es va fer és reduir l'impost al mínim, bonificant-lo al 99% per a totes les parelles, fills o pares que rebin una herència. Aquest canvi es va aplicar amb efectes retroactius a partir de l'1 de gener del 2011. Llavors va quedar consignat en els pressupostos que el govern català deixava d'ingressar 51 milions d'euros.
Anar al contingut