Criatures a l'aula d'una escola bressol
Criatures a l'aula d'una escola bressol
Barcelona

Un terç de les escoles bressol municipals de Barcelona secunda la vaga

Una trentena del centenar d'escoles bressol municipals de Barcelona han fet vaga aquest dimarts, el primer dels tres dies d'aturada contra les retallades de l'administració en aquests centres. Tant l'Ajuntament com el col·lectiu convocant han coincidit en les xifres de seguiment. Els mestres demanen al consistori que retiri el projecte d'externalització de les escoles bressol, l'augment de ràtios i la reducció de les hores de suport. La protesta continuarà aquest dimecres amb una manifestació a les 6 de la tarda a Gràcia, entre les escoles Jaén i Caspolino, dues de les que tindran gestió privada, juntament la Patufets de Navas.

RedaccióActualitzat
Les escoles bressol de Barcelona han convocat vaga des d'aquest dimarts fins dijous, període en què es faran altres accions de protesta, com ara la marxa entre les escoles Jaén i Caspolino. És una mesura de protesta pel fet que es privatitzi la gestió de centres (tres el pròxim curs), s'augmenti el nombre d'alumnes per classe i es redueixi la jornada del personal de suport. Diversos col·lectius, aplegats a la Plataforma 0-3, donen suport a les escoles bressol indignades

La portaveu del Col·lectiu de Mestres de Guarderies i Serveis Complementaris de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Rivas, ha explicat que 31 escoles bressol han fet vaga aquest dimarts, de les quals 6 han fet una aturada parcial. En canvi, s'han paralitzat del tot els serveis complementaris de les llars d'infants, en els quals treballen 12 persones. El regidor d'Educació, Gerard Ardanuy, ha situat en 28 els centres en vaga i ha indicat que un 70% de criatures han anat a l'escola. 

Ardanuy ha negat que es vulgui desmantellar el sistema d'escoles bressol públiques i ha justificat que les retallades són necessàries per mantenir-lo. Ha admès que, tot i que la preinscripció va començar el 2 de maig, encara no se sap quina quota hauran de pagar les famílies, tot i que ha afirmat que hi ha un "límit innegociable", que és el 33% del cost total.

El consistori està pendent que es concreti la reducció de l'aportació del Departament d'Ensenyament, que planteja que podria ser de 1.000 euros anuals per plaça. Aquesta xifra no és definitiva, però, si es confirma, en dos cursos la subvenció haurà baixat un 40%. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recomanat aquest dimarts als ajuntaments que posposin la preinscricpió a les escoles bressol, que en bona part del país va començar dilluns, perquè encara no els pot donar la "xifra exacta" que la Generalitat aportarà per cada plaça. 

Els serveis mínims dictats per la Generalitat fixen que, en cada centre, hi ha d'haver, com a mínim, un membre de l'equip directiu i un terç de la plantilla. En funció del nombre de grups que hi ha en cada escola, caldrà la presència d'entre tres i cinc educadors, amb el membre de la direcció inclòs. Els convocants de la vaga han considerat excessius els serveis mínims i han recordat que no estan considerats un "servei essencial". 


Anar al contingut