La calorada més intensa de les darreres dècades a Catalunya

Us presentem el balanç de la calorada que ens ha acompanyat durant la setmana del 7 al 13 de maig. La primera irrupció d'aire càlid que ha disparat les màximes per sobre dels 30 a tota el país, amb els valors més elevats situats per sobre dels 35.

Néstor GómezActualitzat
Dimecres 9 de maig vam arribar a la primera temperatura de 30 graus en aquest 2012. Divendres, les temperatures ja es van apropar a la xifra dels 35, però va ser dissabte quan van tocar sostre. Les màximes van superar els 35 graus a Ponent i Terres de l'Ebre i fins i tot es van batre un quants rècords. També les temperatures es van dispararar al Pirineu. A Vielha, la màxima de divendres va ser de 31 graus. A Alt Àneu (2.266 metres), de 19.

Llistat de les màximes més altes de tot el periode que va coincidir amb el dissabte 12 de maig amb valors superiors als 36 graus:
38.2 graus a Vinebre
37.1 graus a Benissanet
36.7 graus a Torroja del Priorat
36.6 graus al Masroig
36.2 graus a Riba-roja d'Ebre

Llistat de rècords superats en aquesta calorada, són dades falicitades pel Servei Meteorològic de Catalunya:

Taula de temperatures rècord










Evolució de les temperatures de dilluns 7 de maig a diumenge 13
a algunes poblacions:

Evolució de les temperatures màximes  












Com arriba l'aire càlid?


El motor per fer arribar l'aire càlid a Catalunya necessita dues peces: unes pertorbacions a l'Atlàntic i un potent anticicló al Mediterrani. Un cop les tenim només cal posar-ho en marxa. Recordem que les depressions circulen en sentit antihorari i l'anticicló ho fa de forma horària. Funcionen com dues rodes dentades que giren i així es crea un passadís de vents que circulen de sud a nord. Com a norma general, es pot dir que tots els vents que vénen del nord són freds i tots els que vénen del sud són càlids. Els vents del sud arrosseguen una massa d'aire càlida situada al nord d'Àfrica que l'empeny cap a l'interior de la península Ibèrica i després cap a Catalunya. El sistema d'engranatge és igual que el de l'onada d'aire fred siberiana, depèn de la ubicació de l'anticicló i de la pertorbació i, esclar, el mes de l'any.

Quants dies durarà i com és d'intensa?

Prenem com a referència les temperatures a 850hPa, aproximadament 1.500 metres, i la temperatura de la isoterma dels 15 graus. Mireu l'evolució dels mapes des d'aquest dilluns fins dissabte. Dilluns, els 15 graus eren a l'Atlas, dimecres a Andalusia i divendres van arribar a França i l'extrem oest de Suïssa.
Evolució de les temperatures a 850hPa  










La pujada de les temperatures ha estat molt important. Si agafem com a referència la temperatura del Pirineu i àrea dels Ports, hem passat d'un dilluns amb 5 graus al Pirineu i 7 graus als Ports a un divendres amb 16 al Pirineu i 18 als Ports. Dissabte, la temperatura comença a baixar al Pirineu i diumenge ho farà de manera general.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut