Catalunya

El president de FGC acusa els sindicats de "trencar les regles del joc" en impedir els serveis mínims

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) acusa els sindicats de "trencar les normes del joc" per haver impedit el funcionament dels serveis mínims durant una part de la jornada de vaga d'aquest dijous. I alerta que no pot garantir el servei aquest divendres, dia, també, d'aturades, tot i que reforçarà la presència policial a les estacions. El president de l'empresa pública, Enric Ticó, ha anunciat que tornaran l'import dels bitllets als afecats i ha deixat clar que accepta la vaga com a mesura de força, però no l'acció dels piquets i que es digui que són alguns "descontrolats". A les 8 del vespre han acabat els serveis mínims, que es reprendran divendres a les 6.30. Al matí, els piquets han aturat la circulació a la línia Barcelona-Vallès, on a la tarda s'ha repetit l'acció, que també ha bloquejat les parades de Reina Elisenda i Sarrià.

RedaccióActualitzat
Els serveis mínims d'un 50% de la freqüència habitual previstos entre les 06.30 i les 09.30 i les 16.00 i les 20.00 per la vaga dels FGC no s'han complert en la línia Barcelona-Vallès. L'acció dels piquets de vaga ha interromput la circulació a primera hora del matí entre les estacions de Sarrià i Sant Cugat i ha cremat pneumàtics entre les estacions de les Planes i la Floresta.

La protesta s'ha ampliat cap a un quart de vuit del matí. Els piquets han impedit la sortida dels trens dels FGC de la línia del Vallès de plaça Catalunya. Poc abans de les vuit, els combois han tornat a circular tot i que fora de l'horari habitual. A dos quarts de 10 del matí, les estacions han tancat i no han tornat a obrir fins a les quatre de la tarda.

A l'estació de Sabadell Rambla, el tren de les 7.10 tampoc no ha sortit i cap a dos quarts de vuit del matí unes 150 persones s'esperaven a l'andana confoses per la situació. Les protestes han afectat la línia del Vallès, tant els trens que van des de Barcelona fins a Sabadell, com els que acaben el recorregut a la UAB i els de Terrassa. Funcionaven només les línies que acaben a l'avinguda Tibidabo i a Reina Elisenda.

A la tarda, l'actuació dels piquets ha provocat aturades en tots dos sentits a la línia Barcelona-Vallès i a la parada de Reina Elisenda. A l'estació de Sarrià diverses persones han ocupat les andanes i hi ha hagut tensió fins que els Mossos d'Esquadra els han pogut treure sense gaires més incidents. Passades les cinc de la tarda els serveis mínims s'han reprès com estava estipulat.

El comitè de vaga dels FGC ha atribuït a "cèl·lules aïllades" el sabotatge dels serveis mínims i han assegurat que és una situació difícil de controlar i que "no és desitjable", tot i que afegeixen que és comprensible que alguns treballadors reaccionin d'aquesta  manera.

A la línia Barcelona-Anoia, en canvi, els serveis mínims del 50% s'han pogut desenvolupar amb normalitat.

El malestar dels treballadors també ha arribat al carrer. Un centenar han tallat tres carrils de la Via Augusta de Barcelona, a l'altura del carrer Vergós, a prop de la seu de l'empresa, custodiada pels Mossos.

Vaga contra les retallades de sou

Amb aquestes aturades, els sindicats volen expressar el seu rebuig a la nova retallada salarial del 3% que la Generalitat vol aplicar a la plantilla i per la negativa de l'administració a negociar el conveni col·lectiu. La nova retallada salarial se suma a la retallada del 5% que l'empresa va aplicar ja el 2010.

Els treballadors de FGC van tenir la retallada salarial malgrat no ser funcionaris i, a més, Ferrocarrils va ser l'única empresa de l'Autoritat Metropolitana del Transport (AMT) en què es va aplicar aquesta rebaixa.

A més dels dies 10 i 11 de maig, el Comitè ha convocat vagues de 24 hores pels dies 24, 25 i 26 d'aquest mes, i 12, 13 i 14 de juny.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut