Madrid

El Tribunal Suprem rebaixa de 10 a 6 anys i mig de presó la condemna d'Otegi per intentar reconstruir Batasuna

L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi ha afirmat que "no hi ha sentència que pugui parar la força d'aquest poble". El líder de l'esquerra abertzale, empresonat a Logronyo, s'ha manifestat així, a través de Ttwitter, després de conèixer la sentència per la qual el Tribunal Suprem li redueix de 10 a 6 anys i mig de presó la condemna que va imposar l'Audiència Nacional tant a ell com a l'exsecretari de LAB Rafael Díez Usabiaga per intentar reconstruir la formació il·legalitzada "seguint instruccions d'ETA" a través del projecte Bateragune.

RedaccióActualitzat
En el seu compte de Twitter, Otegi assegura, en castellà i euskera, que "no hi ha sentència que pugui parar la força d'aquest poble (Ez dago sententziarik herri indar hau geldiaraziko duenik)". A més, recull la crida que la plataforma de suport a Arnaldo Otegi ha realitzat per manifestar-se dissabte que ve a Elgoibar (Guipúscoa), la localitat natal del dirigent de l'esquerra abertzale, en contra de la sentència de l'Alt Tribunal.

La sentència

El Tribunal Suprem ha rebaixat de 10 a 6 anys i mig de presó
la condemna que va imposar l'Audiència Nacional a l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i a l'exsecretari de LAB Rafael Díez Usabiaga per tractar de reconstruir la formació il·legalitzada "seguint instruccions d'ETA" a través del projecte Bateragune.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Miguel Colmenero, ha estimat parcialment el recurs de cassació interposat pels condemnats en aquesta causa contra la sentència de la Secció Quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional. L'alt tribunal els considera tots dos culpables d'un delicte bàsic d'integració en organització terrorista, però els treu el grau de dirigents.

A més a més, el Suprem ha rebaixat de 8 a 6 anys de presó la condemna als acusats Miren Zabaleta, l'extresorera del PCTV, Sonia Jacinto i l'exresponsable de Haika a Àlaba Arkaitz Rodríguez. Els magistrats mantenen la seva inhabilitació fins al 2014.

Les defenses dels 5 condemnats havien sol·licitat als magistrats del Suprem la seva absolució i "immediata posada en llibertat" en entendre que no es va valorar que tots ells es van situar "al marge i fins i tot en contra" dels interessos d'ETA, tal com ho han demostrat fets posteriors, en al·lusió, tot i que sense citar-la directament, a la fi de l'activitat terrorista.

La fiscalia i Veus contra el Terrorisme havien demanat la confirmació de la sentència i havien mostrat el seu desacord amb les sospites d'imparcialitat respecte a la magistrada Ángela Murillo i amb els arguments de les defenses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut