Imatge ampliada del virus del papil·loma humà.
Imatge ampliada del virus del papil·loma humà.
Barcelona

El virus del papil·loma humà causa un de cada quatre càncers de gola de l'estat espanyol

Un de cada 4 càncers de gola diagnosticats a l'estat espanyol està causat pel virus del papil·loma humà i són els que responen millor als tractaments de radioteràpia. Ho revelen dos dels estudis que es presenten aquests dies al Congrés Europeu d'Oncologia Radioteràpica que es fa a Barcelona.

RedaccióActualitzat
Es tracta de dos treballs, un d'espanyol fet a Madrid per diversos hospitals entre el 2000 i el 2009, i un altre de danès, que constaten la presència del virus del papil·loma en 1 de cada 4 casos de càncers de boca o de gola. A més, s'ha detectat que els tumors amb aquest origen responen més bé a la ràdioteràpia que els causats, per exemple, pel consum d'alcohol o tabac.

La presidenta del comitè científic del congrés, en què participen més de 5.000 experts de 50 països, és la doctora Núria Jornet.

Jornet explica que "hem vist que un de cada quatre pacients que s'havien tractat estaven infectats pel papil·loma humà i que aquests pacients havien respost bé a les radiacions. Això són bones notícies perquè es podria repensar la pauta de tractament i podríem tenir el mateix control de la malaltia reduint, probablement, les dosis i, per tant, disminuint la toxicitat".

El virus del papil·loma humà es relaciona principalment amb els càncers de coll uterí i d'anus, però les investigacions del últims 4 anys apunten que, transmès per via sexual oral, també té incidència en els tumor d'orofaringe.

L'estudi presentat avui xifra per primera vegada a l'estat espanyol el nivell d'incidència del virus del papil·loma humà en el càncer de gola, que és similar al d'altres països europeus, però inferior a la dels Estats Units, on arriba al 50%














Anar al contingut