Badalona

Les retallades i el retard en pagar les beques menjador deixen molts nens sense dinar i agreugen l'absentisme escolar

L'esforç per estalviar i ajustar els números, sobre el paper, ho aguanta tot. Però dia sí, dia també hi ha exemples de com algunes de les retallades tenen un impacte social. El que està passant amb les beques d'ajut als menjadors escolars n'és un. Els problemes de finançament de les administracions està provocant un efecte dòmino en algunes zones de Catalunya que acaba perjudicant els més febles.

RedaccióActualitzat
L'empresa que fa el menjar a l'escola Josep Boada de Badalona fa dos mesos que no cobra. L'escola no li pot pagar perquè el Consell Comarcal del Barcelonès li deu 80.000 euros, corresponents a les beques de menjador des del gener fins ara. La Generalitat, a través del Consell Comarcal, ha de pagar 3 euros amb 10 cèntims al dia per cada nen, la meitat del que val el menú.

Des del Consell Comarcal, el seu president, Jesús Canga, assegura que si ells no paguen a les escoles és perquè la Generalitat no els paga a ells.

El 90% dels nens d'aquesta escola tenen beca de menjador. Ara es queden 30 menys que a principi de curs. Les seves famílies, algunes sense feina i sense PIRMI, no podien pagar la diferència entre el que val el menjar i el que tenen subvencionat.

L'escola els va donar menjar fins al mes de gener ajuntant l'import global de la beca de tot l'any en cinc mesos, però a partir de llavors els va haver de dir que no podien continuar.

Casto García, el director de l'escola, assegura que "molts nanos no dinaran o no faran un àpat en condicions, o dinaran si la mare ha pogut vendre tres calces o tres mitjons i té tres euros."

A més, en aquest barri, amb un problema crònic d'absentisme, que els nens es quedin a dinar és garantia que aniran a escola.

García es lamenta que "pot passar que la situació es torni insostenible i al setembre no puguem obrir el menjador, i llavors l'absentisme el multiplicarem per dos o per tres".

Aquest problema no és exclusiu del Barcelonès, i hi ha altres consells comarcals que deuen a les escoles fins a 14 mesos. Algunes empreses de càtering, les més petites, han hagut de plegar. I les grans, que encara tenen crèdit, tenen un volum important de factures impagades.

Francesc Canals, de l'empresa de Càtering 7 I TRIA, explica que a ells els deuen "1.200.000 euros, més el que ens deuen els ajuntaments, 1.500.000 o 1.600.000."

La Generalitat reconeix que ha pagat només el primer trimestre i que a finals de maig pagarà la mensualitat corresponent al gener, i així successivament cada final de mes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut