Brussel·les

La Unió Europea obliga les telefòniques a rebaixar un 90% les tarifes de roaming

"Hem acabat amb una estafa". Amb aquesta declaració contundent, Neelie Kroes, comissària europea de Telecomunicacions, ha celebrat la rebaixa en les tarifes de roaming. La Unió Europea ha aprovat una normativa que obligarà les companyies telefòniques a rebaixar fins a un 90% les tarifes d'itinerància de dades a l'estranger. Des d'aquest estiu, el preu màxim per mega serà de 70 cèntims i anirà a la baixa. La normativa també inclou rebaixes en les trucades i els missatges de mòbil.

RedaccióActualitzat
A partir de l'estiu, connectar-se a internet a través del mòbil quan s'està a l'estranger ja no serà tan perillós. La nova normativa europea entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol i inclou rebaixes importants per als serveis de telefonia a l'estranger.

Els límits de preu en cèntims d'euros (i sense impostos) de la UE estableixen:

- Roaming: Fins ara no hi havia límit. A partir de l'1 de juliol serà de 70 cèntims per mega. El 2013 baixarà a 45 i el 2014, a 20 cèntims.
- Trucades: Fins ara era de 35 cèntims per minut. Amb la nova normativa serà de 29, el 2013 de 24 i el 2014 de 19 cèntims.
- Trucades rebudes: Passa de 11 cèntims per minut a 8. 7 el 2013 i 5 el 2014.
- Missatges: Cada SMS costa ara 11 cèntims. Amb els nous límits baixa a 9 aquest estiu, 8 el 2013 i 6 cèntims el 2014.

Aquests límits suposen una rebaixa de fins al 90% en el cas del roaming. D'aquesta manera s'acabaran les factures d'ensurt que molt usuaris es trobaven quan tornaven de l'estranger. Per posar un exemple, si en un període de vacances fem servir 100 megues de la connexió, l'operador ens podrà cobrar fins a 70 euros (més IVA) quan antigament podien suposar prop de 1.000 euros.

En el cas de les trucades, la rebaixa també és important. Es calcula que el canvi de límits permetrà estalviar almenys uns 200 euros a les famílies que passin les vacances fora.

A més, l'acord de la UE preveu un sistema d'alerta per SMS, que ja tenen moltes companyies, que avisi l'usuari quan arriba a un límit de consum marcat.

A partir del 2014, Europa preveu que els clients puguin escollir quina operadora local els interessa més quan surten fora del país. A la pràctica serà com canviar de contracte sense haver de fer cap tràmit, escollint la millor opció de tarifes i cobertura.
Anar al contingut