Un home mira comptadors de la llum
L'augment del preu de la llum ha arrossegat la inflació a l'alça.
Barcelona

La inflació torna al camí alcista per l'augment de l'electricitat i se situa en el 2,4% a l'abril

Les rebaixes i la llum han tornat la inflació al camí alcista. Després de sis mesos consecutius de baixades, l'Índex de Preus al Consum (IPC) registren un augment tant a Catalunya com a Espanya. Al principat, els preu han pujat un 1,4% a l'abril i la taxa interanual queda al 2,4%, dues dècimes més que fa un any. Al conjunt de l'Estat, l'IPC també augmenta un 1,4% aquest mes i deixa la taxa interanual en el 2,1%.

RedaccióActualitzat
A l'abril els preus s'han encarit de mitjana a Catalunya un 1,4%, en relació amb el mes anterior. El final de les rebaixes expliquen aquest augment. Respecte al març, els preus han crescut set dècimes per l'alça del vestit i el calçat, que han augmentat un 9,9% per l'inici de la nova temporada de primavera estiu.

Aquest augment deixa la taxa interanual en el 2,4%. En aquest cas, però, el motor de l'augment han estat les tarifes de serveis per a la llar. Aigua, gas i, especialment, llum han disparat la xifra. Només l'electricitat amb un preu regulat ha registrat un increment de més de vuit punts, fins al 9,4%. De fet, la inflació subjacent a nivell espanyol, que es calcula sense els aliments frescos ni l'energia, ha caigut una dècima en el mateix període i s'ha situat al 1,1%.

A banda dels serveis d'electricitat, gas i llum també ha pujat el tabac, un altre producte amb un preu molt lligat a les regulacions i als impostos especials.

Segons les dades de l'Institut d'Estadística els preus han pujat a Espanya també un 1,4% de mitjana a l'abril i la inflació interanual és del 2,1%.

Catalunya és la segona comunitat amb una taxa interanual d'inflació més elevada, només per darrere de Castella i Lleó amb un 2,6%. Dins de Catalunya, on hi ha més inflació és a Barcelona i Lleida, seguides de Tarragona i Girona.

Aquest és el primer augment després de sis mesos consecutius de caiguda de preus.
Anar al contingut