Barcelona

La consellera de Justícia demana a les empreses deslocalitzades catalanes que tornin i que donin feina a presos a Catalunya

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha demanat avui a les empreses catalanes que han deslocalitzat la seva producció a països com la Xina, el Magreb o l'est d'Europa que retornin part de la seva producció i donin feina als reclusos de les presons catalanes, per ajudar a la seva reinserció.

RedaccióActualitzat
La consellera ha explicat que en l'actual situació de crisi econòmica cada vegada és més difícil que els presos catalans entrin en programes laborals de reinserció, i ha demanat a les empreses que han deslocalitzat la seva producció a altres països buscant mà d'obra barata que ara donin feina a interns de les presons catalanes.

Segons Bozal, els tallers de reinserció de presos podrien servir de "pont" perquè aquestes empreses tornin a Catalunya.

En els últims mesos, prop del 15% de la producció tèxtil industrial que empreses catalanes havien externalitzat a països com el Marroc o la Xina està iniciant un retorn a Catalunya, segons dades facilitades per Justícia.

Davant aquesta situació, el CIRE pretén que part d'aquesta producció es derivi als tallers productius instal·lats a les presons catalanes, com una alternativa per millorar la seva competitivitat.

El director del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, Josep Maria Faura, ha explicat que al llarg de l'any passat, el CIRE va ocupar 70 tallers productius penitenciaris 3.738 presos, un 4,2 % menys que l'any anterior, a causa de la crisi econòmica.

Dels més de 10.000 presos que hi ha a Catalunya, uns 7.000 han mostrat la seva predisposició a treballar, i hi ha llista d'espera, segons Faura.

Bozal ha detallat que als presos que treballen en el marc del CIRE se'ls ofereix un contracte especial, habitualment verbal encara que estable, per unes 4 hores de jornada laboral diària, amb un sou d'entre 250 i 300 euros.

Faura ha anunciat que estan obrint noves vies per esquivar la crisi econòmica, amb contactes amb empreses i cambres de comerç de França, Alemanya i altres països veïns. L'estiu passat ja es va enviar una brigada a Baden-Wüttemberg per treballar com a peons forestals.

Durant l'any passat, el CIRE va donar feina a prop de 200 presos a tot Catalunya en l'àmbit de la prevenció d'incendis i actualment té grups forestals treballant als districtes de Barcelona i en zones boscoses del Garraf i els ports de Tortosa-Beseit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut