Dibuixos a les ruïnes de Xultun, on s'ha trobat el calendari.
Dibuixos a les ruïnes de Xultun, on s'ha trobat el calendari. (Foto: EFE)
Guatemala

La descoberta del calendari maia més antic desmenteix la fi del món per a aquest 2012

La troballa del calendari astronòmic maia més antic conegut fins ara desmenteix la teoria que el món s'acabarà el 21 de desembre d'aquest any. El calendari, amb imatges riques i molt ben conservat, representa cicles lunars i planetaris i revela que els maies tenien un concepte del temps més ampli del que es creia: en comptes dels tretze cicles o "baktun" que es coneixien, n'hi ha disset. D'aquesta manera, la idea que els maies preveien l'apocalipsi per a finals d'aquest any quedaria desmuntada.

RedaccióActualitzat
Un equip d'investigadors dels Estats Units ha anunciat el descobriment del calendari maia més antic del qual es té constància, amb data del segle IX, pintat a les parets d'un habitacle trobat a la ciutat maia de Xultun, a Guatemala, segons publiquen les revistes "Science" i "National Geographic". Els arqueòlegs William Saturno, de la Universitat de Boston, i David Stuart, de la Universitat de Texas-Austin, han destacat en roda de premsa que "mai havíem vist res igual".

Es tracta d'una descoberta de gran valor, ja que aporta una mica més de llum sobre la cultura maia. Per primera vegada, s'han trobat pintures maies en les parets d'un habitacle. Segons els investigadors que han publicat l'avenç, l'habitació forma part d'un complex residencial més gran. Els experts destaquen que hi ha glifs i símbols "que només apareixen en un lloc: el còdex de Dresden, que els maies van escriure molts segles més tard" i que es creu que és de l'any 1250.

Saturno i Stuart lamenten que part de l'habitació està danyada per saquejadors, però s'han pogut conservar diverses figures humanes pintades i jeroglífics de colors negre i vermell. En una paret hi apareix la figura d'un rei amb plomes blaves i glifs prop del seu rostre que, segons han desxifrat, signifiquen "germà petit". La paret est conté una sèrie de càlculs que corresponen al cicle lunar, mentre que els jeroglífics de la banda nord podrien relacionar-se amb els cicles de Mart, Mercuri i Venus.

El calendari mostra una particularitat, ja que segons les restes que se n'han pogut recuperar, en comptes dels tretze cicles que es coneixien fins ara i que reben el nom de "baktun", en té disset. Stuart ha apuntat que el concepte de "baktun" del calendari maia ha estat "manipulat" i que quan el 21 de desembre de 2012 acabi el tretzè període, el calendari tornarà a començar i continuarà amb els seus cicles durant milions d'anys: "és com el comptaquilòmetres d'un cotxe, quan arriba al final no anticipem que el vehicle hagi de desaparèixer, torna a començar". Tant Stuart com Saturno han dit que, després de les catàstrofes anunciades amb l'arribada de l'any 2000, se sabia "que el següent anunci de fi del món seria el 2012".





Anar al contingut