Campanya Policia Nacional Smartphone
La campanya de la Policia diu: "Fes servir el teu smartphone amb intel·ligència"
Madrid

La Policia Nacional llança una campanya per fer servir els smartphones amb intel·ligència

"No facis amb el teu smartphone el que mai faries a la vida real". Així es podria resumir la campanya que ha llançat la Policia Nacional en les xarxes socials per a un ús segur i responsable dels telèfons intel·ligents. Actualment, a l'estat espanyol ja hi ha 20 milions d'usuaris d'aquests dispositius, el doble que fa un any. Sota el lema "Fes servir el teu smartphone amb intel·ligència", l'acció preventiva està dirigida especialment als joves, que han accedit de forma massiva a aquesta tecnologia, però també als pares, veritables responsables de supervisar l'ús que en fan els seus fills menors de edat.

RedaccióActualitzat
A través de l'etiqueta "#movilseguro", els especialistes de la Policia Nacional alertaran via Twitter, Facebook, Tuenti o Youtube dels riscos per a la seguretat i la privacitat dels mòbils intel·ligents.

"El nostre objectiu és que els ciutadans se sentin tan segurs quan circulen pel carrer com quan naveguen per una pàgina web o reben un correu electrònic", ha subratllat el director general de la Policia, Ignacio Cosidó, en la presentació de la campanya.

Els principals consells

- No convé comprar aquest tipus de terminals fora dels circuits comercials, ja que poden ser robats o estar bloquejats
- Sempre cal apuntar el número IMEI, que és com la "matrícula" del telèfon, per si perdem l'aparell o volem donar-lo de baixa.
- En cas de robatori o pèrdua, cal avisar immediatament l'operadora perquè ningú més l'utilitzi, tot i que també es pot instal·lar un programa que permeti la seva localització i l'esborramentt de les nostres dades personals.
- Posar en el terminal contrasenyes d'accés i canviar les claus del correu electrònic i de les xarxes socials que es tenen instal·lades al telèfon.
- Tenir molta cura de la difusió que es fa de fotografies que puguin ser comprometedores i de contingut eròtic, ja que després escapen al nostre control.
- També cal tenir una especial cura amb l'ús de les aplicacions de geolocalització si no volem que qualsevol suposat "amic" sàpiga on som i què fem les 24 hores del dia.
- Usar pàgines i programes oficials i actualitzats.
- Fer còpies de seguretat del contingut del mòbil de forma periódica.
- Anar amb compte amb les xarxes Wifi obertes, perquè poden ser un "ganxo" per robar les nostres dades.
- Mai s'ha de respondre a un SMS o a un missatge facilitant les nostres contrasenyes bancàries, per molt que l'emissor s'assembli al nostre banc.

Renomanacions als pares

La campanya de la Policia presta una especial atenció als menors que coneixen la tecnologia millor que els seus pares però que, no obstant això, en moltes ocasions no són conscients dels perills. La Brigada d'Investigació (BIT) aconsella als pares:

- Pactar amb els fills normes sobre l'ús del mòbil i, un cop que s'han establert unes pautes, conèixer com els utilitzen, amb qui parlen o es connecten, quines aplicacions fan servir, on naveguen i amb qui ho fan.
- Recordar als menors i adolescents que siguin especialment curosos amb les fotos, els vídeos i les converses de xat que comparteixen i demanar-los que no donin el seu mòbil a desconeguts.
- Igualment, cal recordar-los que només han d'afegir perfils d'amics reals i de confiança, a les xarxes socials.

"El que no faríem mai a la vida real, per què ho fem a internet?, s'ha preguntat el comissari en cap de la BIT, Manuel Vázquez, que ha deixat clar que aquesta campanya no tracta d'alarmar, sinó de prevenir possibles problemes que poden sorgir amb l'ús d'aquests terminals tan útils en la vida diària.

Espanya, amb 20 milions d'smartphones, és el tercer país del món en nombre d'usuaris, per darrere de Singapur i el Canadà, amb una taxa de penetració del 35 per cent. Nou de cada deu posseïdors d'un mòbil d'aquest tipus utilitzen cada dia les seves prestacions més avançades, i uns deu milions d'espanyols ja s'han apuntat a serveis de missatgeria instantània.
Anar al contingut