Barcelona / Madrid

La manifestació del 15-M aplega milers d'"indignats" en una marxa multitudinària

La indignació de milers de ciutadans s'ha tornat a apoderar dels carrers de Barcelona, i d'una vuitantena més de ciutats de l'estat espanyol, en el primer aniversari del 15-M. La plaça de Catalunya torna a ser el centre neuràlgic del moviment dels "indignats", punt d'inici i final d'una manifestació multitudinària que ha culminat amb la creació d'una assemblea permanent que ocuparà la plaça fins dimarts.

RedaccióActualitzat
Ara fa un any que un moviment espontani contra la gestió política de la crisi i els mercats financers va ocupar les places de les ciutats. L'epicentre va ser la Puerta del Sol de Madrid i la plaça de Catalunya de Barcelona.

Un any després
, el moviment dels "indignats", el 15-M, s'ha convertit en global i es reivindica més vigent que mai. Per això, coincidint amb aquest aniversari, han tornat a mobilitzar-se. Més de 80 ciutats espanyoles i 50 països s'han sumat a la convocatòria.

A Barcelona, la plaça de Catalunya s'ha tornat a convertir en l'àgora del moviment. Després de la multitudinària marxa pels carrers del centre de la ciutat, s'hi ha constituït una assemblea permanent que hi acamparà  fins dimarts, amb una agenda plena d'actes.

La Conselleria de l'Interior ha permès l'acampada durant quatre dies i ha reiterat que els Mossos d'Esquadra no hi intervindran si no s'altera l'ordre públic.

El retorn dels "indignats" a la plaça de Catalunya preocupa el sector del comerç., que aquest divendres demanava a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que reconsiderés l'autorització de l'acampada o, en tot cas, que no fos tan llarga. L'alcaldia ja ha dit que respectaran el dret a manifestar-se, però que l'ocupació ha de ser temporal i no ha d'alterar l'ordre.

Multitudinària manifestació

Enmig d'un ambient entre reivindicatiu i festiu, la mobilització ha arrencat de la plaça de Catalunya enfilant la Ronda Universitat quan passaven deu minuts de l'hora prevista, les sis de la tarda. La convocatòria ha tingut una resposta multitudinària, entre 250.000 i 45.000 manifestants, segons les fonts.

Persones de tota edat i condició han caminat rere una pancarta que recordava que "El poble és la solució".

Pancartes enginyoses, divertides, originals i sobretot indignades han omplert el recorregut de la manifestació i han fet visible les principals reivindicacions del moviment i el rebuig a les retallades en educació, sanitat, pensions, drets laborals o salaris. La banda sonora l'han posat crits i consignes com "Això no és una crisi, és una estafa" o "L'any passat va ser el de la indignació, aquest és el de l'acció". També música enllaunada i xarangues i batucades en directe.

També han estat freqüents les peticions de dimissió del president del Govern, Mariano Rajoy, del de la Generalitat, Artur Mas, i els crits contra el conseller d'Interior, Felip Puig. Precisament en referència a l'actuació dels Mossos durant la vaga del 29-M, una pancarta demanava "No tireu gasos, ja plorem sols".

Tensió davant la Borsa

L'únic moment de tensió s'ha produït al Passeig de Gràcia, a l'alçada de la Borsa de Barcelona, que es trobava custodiada per agents dels Mossos. Molts dels participants s'han dirigit cap a l'edifici amb crits de "culpables" o "lladres" i han llançat alguns objectes i globus amb pintura contra la façana.

L'organització ha disposat un cordó davant de la Borsa per evitar incidents i ha pogut reconduir la situació sense que hagi hagut d'intervenir la Policia.

També a altres ciutats

A Lleida, els indignats han sortit de la plaça Ricard Vinyes. Han recorregut el centre de la ciutat fins arribar a la subdelegació del govern, on han llegit un manifest. Hores d'ara decideixen si acampen o no fins dimarts, data del primer aniversari.

A Girona, la marxa ha sortit des de la plaça de Catalunya i ha arribat fins a la plaça de la independència. Hi han participat col·lectius diversos, com el dels afectats per la hipoteca, i també simpatitzants de la CUP o d'Iniciativa, amb crides constants contra el capitalisme.

I a Tarragona, també milers de persones han recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font, on s'ha llegit un manifest en defensa dels drets socials i laborals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut