L'entesa entre els tres partits més votats no ha estat possible. (Foto: EFE)
L'entesa entre els tres partits més votats no ha estat possible. (Foto: EFE)
Atenes

El president grec proposa un govern de tecnòcrates i continuarà negociant aquest dimarts

El president de Grècia, Kàrolos Papúlias, ha proposat als dirigents dels partits polítics la formació d'un govern de tecnòcrates per resoldre la situació de bloqueig després de les eleccions del 6 de maig. Papúlias s'encarrega en persona de les negociacions per pactar un executiu d'unitat nacional després que els tres partits més votats han estat incapaços de formar govern. El president de la República i els líders dels partits amb representació parlamentària es tornaran a reunir aquest dimarts per continuar negociant, segons ha confirmat el cap dels socialdemòcrates del Pasok, Evànguelos Venizelos.

RedaccióActualitzat
La reunió d'aquest dilluns entre el president grec i els partits parlamentaris ha durat només una hora, menys del que s'esperava. Hi han participat els caps de la conservadora Nova Democràcia (ND), Andonis Samaràs; del socialdemòcrata Moviment Socialista Panhel·lènic (Pasok), Evànguelos Venizelos, i de l'Esquerra Democràtica (Dimar), Fotis Kouvelis, mentre que el líder de la Coalició de l'Esquerra Radical (Syriza), Alexis Tsipras, ha rebutjat la invitació.

A la sortida, el cap dels socialistes ha explicat que el president grec ha proposat "en un últim esforç" un govern de tecnòcrates, de "personalitats amb un ampli suport parlamentari".

Tot i que, d'entrada, el Pasok rebutja aquesta idea, ara etan disposats a acceptar-la sempre que els integrants de l'executiu tinguin el suport no només dels partits grans, sinó també de Syriza, Grecs Independents i, fins i tot, el Partit Comunista.

El líder de Nova Democràcia, per la seva part, també accepta un govern de notables si no queda més remei, però ha exigit saber quins partits el poden avalar abans d'obrir negociacions per parlar de noms. Andonis Samaràs també ha criticat que Dimar rebutgi donar suport a un govern de Nova Democràcia i Pasok, que disposaria d'una majoria còmoda, amb 168 dels 300 diputats de la cambra.

El líder Dimar ha considerat "una derrota política" que s'hagi de recórrer als tecnòcrates, però ha dit que hi pdoria donar suport si Syriza, que és la segona força parlamentària, també ho fa.

Les negociacions entre les parts continuaran aquest dimarts a les 2 del migdia, hora local. Hi tornen a estar convidats tots els partits del Parlament, tret del neonazi Alba Daurada.

El bloqueig polític a Grècia continua mentre creixen les veus que parlen obertament de la possible sortida de Grècia de l'euro.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut