Barcelona

Mas anuncia reduccions en complements salarials, ajustos de plantilla i menys subvencions en el tercer paquet de retallades

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat aquest dimarts el nou paquet d'ajustos amb l'objectiu d'estalviar uns 1.500 milions d'euros. El tercer pla d'ajustos en un any i mig conté la supressió d'un 5% dels complements salarials dels treballadors públics, la reducció de plantilles en empreses públiques, la venda de patrimoni, l'eliminació de subvencions, la reprogramació d'algunes inversions en marxa i l'aplicació de les mesures del govern espanyol en salut, educació i universitats.

Ramon RadóActualitzat
"Cal que el govern de la Generalitat faci un nou paquet d'ajustaments", ha dit Mas al principi de la seva compareixença al palau de la Generalitat. Aquest nou ajust, que el president ha dit que han hagut d'aplicar "imposat pels errors dels altres", es concretarà en una sèrie de mesures destinades a estalviar els 1.500 milions d'euros que exigeix el govern espanyol.

En primer lloc, tal com estava previst, Mas ha anunciat una reducció d'un 5% dels complements salarials dels treballadors públics, que també s'estendrà als cossos que depenen de l'estat central però que reben complements autonòmics. En aquest mateix àmbit, el govern durà a terme una reducció significativa de les transferències a empreses públiques, la qual cosa comportarà un ajustament, "en alguns casos significatiu", en les plantilles d'aquestes empreses.

El president de la Generalitat també ha anunciat que es disminuiran substancialment les subvencions que donen els diferents departaments, "especialment en aquelles convocatòries que encara no s'han publicat al DOGC", i que s'alentiran o es reprogramaran inversions en infraestructures que ja estan en marxa. L'administració, com ja es preveia en el pressupost d'aquest 2012, també vendrà una part de patrimoni públic i privatitzarà la gestió d'Aigües Ter-Llobregat.

Mas també ha revelat que el govern català aplicarà les retallades de l'executiu espanyol en sanitat, educació i universitats, de manera que augmentaran els alumnes per classe i s'apujaran les taxes universitàries. Sobre aquesta qüestió, ha matisat que aquest augment de taxes anirà acompanyat d'un increment del nombre de beques. Pel que fa a la Formació Professional, el govern català hi posarà una matrícula que fins ara no existia.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sol·licitarà en les properes hores comparèixer davant del Parlament per presentar les mesures anunciades pel president de la Generalitat.

"L'austeritat no és un càstig, és un valor"

Abans de concretar els aspectes en què estalviarà els 1.500 milions, Mas ha fet una defensa de la política del govern català a favor de la recuperació econòmica. Ha explicat que, en arribar a la Generalitat, el seu govern es va trobar amb un dèficit de 8.600 milions d'euros i que ha fet un "esforç gegantí, gairebé titànic, per intentar controlar la despesa desbocada que hi havia a Catalunya".

El president català ha defensat l'austeritat com "un valor" en comptes d'"un càstig", tot i que ha apuntat que la "línia vermella" que no s'ha de trepitjar és la que "afecta el nucli bàsic de l'estat del benestar". Per Mas, cal "una certa corresponsabilització" per part de la ciutadania.

Tres missatges finals

Mas ha acabat la seva intervenció amb tres missatges. El primer, de cara als líders europeus, als quals ha demanat que l'austeritat no es converteixi en "una obsessió malaltissa". El segon missatge, Mas l'ha enviat al govern espanyol: "Menys renyar els altres i més fer els deures públics".

El missatge final i més llarg ha anat dirigit a la ciutadania catalana, a qui ha admès que "el que estem fent pot crear incomoditats en determinats àmbits" de la població, però ha assegurat que aquestes mesures "en cap cas signifiquen una pèrdua de drets essencials ni serveis bàsics". Aquests dos punts són el que el president ha qualificat com "les línies vermelles" que per "evitar de trepitjar, com dissortadament s'han vist obligats a fer alguns governs europeus", és necessari aplicar aquests ajustos.

Mas ha advertit els catalans que "ningú ens ajudarà ni gaire ni gens a sortir de la situació en què estem" i, en aquest sentit, ha posat com a exemple els deutes de l'administració estatal amb Catalunya: "Si el govern central pagués aquest aquest any els deutes que té només per infraestructures de l'any passat, la meitat d'aquest pla d'ajustament no s'hauria de fer".

És per això que Mas ha insistit en la seva aposta pel pacte fiscal, que segons ell faria que "molts d'aquests problemes quedessin resolts". El president de la Generalitat, que està convençut que "si tenim el pacte fiscal, aquest és l'últim ajust" que haurà de fer l'executiu, convocarà abans que acabi el mes els partits catalans amb representació parlamentària per fer una cimera sobre aquesta qüestió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut