Barcelona

Bancs i caixes centren les mobilitzacions del primer aniversari del 15-M

Els "indignats" d'arreu del territori han centrat el primer aniversari del 15-M en la protesta contra els bancs i caixes, a qui consideren responsables de les desigualtats econòmiques i socials. Unes 1.500 persones han participat aquest dimarts al vespre en l'assemblea general a la plaça Catalunya, a Barcelona. Aquest ha estat l'últim acte multitudinari del col·lectiu abans de desmantellar el campament. A la Diagonal, davant la seu central de la Caixa de Pensions de Barcelona, un centenar de persones, segons els Mossos d'Esquadra, hi han celebrat una assemblea i han decidit que un grup hi passés la nit.

RedaccióActualitzat
Una estona abans, davant les dues torres de l'entitat La Caixa, el col·lectiu d'"indignats" ha fet un judici simbòlic contra polítics i banquers. A banda del grup de voluntaris que s'hi quedaran a dormir aquesta nit, s'ha convocat una cassolada a partir de les 8 del matí. Alguns dels "indignats" que s'estaven a la plaça de Catalunya, s'han traslladat fins a la Diagonal per continuar les protestes, almenys un dia més.

Jornada festiva i reivindicativa
L'ambient durant tot el dia s'ha mantingut relaxat i fins i tot hi ha hagut espai per a una mica de circ a l'aire lliure. Els actes reivindicatius han començat ja a les 8 del matí, amb accions dels "iaioflautes" i la Plataforma de l'Habitatge a diversos punts de Barcelona. A la plaça Urquinaona de Barcelona s'han concentrat un centenar d'"indignats" que s'han desplaçat fins a una sucursal de Caixa Penedès del carrer Pelai i per Pau Claris, mentre que a l'avinguda Paral·lel un altre centenar de persones han instal·lat una sala d'estar improvisada, amb sofàs i tauletes, davant una oficina de Bankia i han assegurat que s'hi estaran fins que els facin fora.

Tres dels concentrats han negociat amb el director de la sucursal per aconseguir una cita per demanar la dació de pagament de les hipoteques de nou famílies. Finalment han aconseguit que un dels alts càrrecs de Caja Madrid - Bankia els rebi el dia 24 de maig a la seu principal de Bankia.

En la mateixa línia, una cinquantena de persones més s'han concentrat davant de la seu de CatalunyaCaixa de l'avinguda de la Catedral de Barcelona. Tots ells ha denunciat els desnonaments que duen a terme aquestes entitats per impagaments d'hipoteca i que amb la crisi tantes famílies han deixat al carrer. Tres dels concentrats, que alhora són representants de diversos col·lectius, entre els quals hi ha la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, han entrat a CatalunyaCaixa per negociar, precisament, l'aturada dels desnonaments.

I al carrer Consell de Cent amb Passeig de Gràcia, un altre grup d'"indignats" s'ha concentrat davant una seu d'Unnim. Per la seva banda, les desenes d'"indignats" que es concentraven a la cruïlla del passeig Sant Joan amb el carrer Consell de Cent, davant d'una altra seu d'Unnim, han abandonat l'acció poc després d'un quart d'una del migdia i s'han dirigit a peu cap a la plaça de Catalunya, passeig Sant Joan avall i han provocat problemes de trànsit.

Una seixantena d'"indignats" es concentren davant la Fiscalia de Barcelona
A les nou del matí, un altre grup format per una seixantena de persones, que ha arrencat des de la plaça Catalunya, s'ha concentrat davant de la Fiscalia Superior de Catalunya, on han fet arribar 400 firmes d'adhesions a la denúncia presentada el 21 de març demanant al Ministeri Públic que obri diligències "per un possible delicte criminal" relacionat amb l'article 542 del Codi Penal en l'àmbit de la gestió pública de la sanitat a Catalunya. També han demanat que s'iniciïn diligències d'investigació davant "els gravíssims fets que estan passant a l'àmbit sanitari català".

Els manifestants han cridat consignes contra les retallades i a favor de la sanitat pública i han escenificat un cementiri sanitari que representava les morts provocades per la falta d'atenció sanitària. A aquest col·lectiu d'"indignats" se'ls ha afegit un petit grup de "iaioflautes".

Judici popular davant les oficines de La Caixa
Uns 300 "indignats" han fet un dinar de carmanyola davant la seu del PP, al carrer Urgell de Barcelona procedents de la plaça Catalunya. Durant el recorregut, que ha passat per la ronda Universitat i els carrers Aribau i Diputació, simulaven una "processó fúnebre" encapçalada per tres persones disfressades de capellans i tot seguit un fèretre que representava l'educació pública. Els seguien persones vestides de negre, pel dol, que han enterrat l'ensenyament públic davant la seu dels populars.

Des del carrer Urgell, escortats per un gran nombre d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, s'han dirigit cap als edificis de les oficines de CaixaBank, a la diagonal de Barcelona, provocant algunes complicacions de circulació. Aquí han escenificat un judici popular contra els responsables de les entitats bancàries amb una guillotina i dos ninots amb les cares del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els concentrats han condemnat les polítiques d'austeritat posades en marxa pels dos executius.

Els manifestants han exigit també a La Caixa que paralitzi les demandes d'impagament d'hipoteques i que torni els diners als afectats per les accions preferents. Les protestes s'han fet enmig d'un gran dispositiu policial, amb unes cinquanta furgonetes policials, i amb consignes com "Sí que hi ha diners: els tenen els banquers".

Els "indignats" de Girona s'encadenen dins una oficina de CaixaBank

A Girona, les protestes del 15-M també han tingut com a objectiu els bancs i les caixes. Els Mossos d'Esquadra han desallotjat a quarts de quatre de la tarda un grup d'indignats que protestaven dins una oficina de La Caixa. Eren una trentena de persones que s'havien concentrat al migdia dins una de les sucursals més cèntriques de l'entitat a Girona, al costat del Pont de Pedra. Els mossos les han identificat una per una i després les han estirat cap al carrer. Després, amb l'ajuda dels bombers, han pogut deslligar les dues noies que s'havien encadenat a una columna, i també les han desallotjat. No hi ha hagut detinguts.

Al matí ja havien fet una acció de protesta davant de la seu central de "Bankia" a Girona, en una acció conjunta amb la Plataforma d'afectats per la hipoteca.

Els concentrats desafien l'Ajuntament de Tarragona i mantenen l'acampada

Uns 25 "indignats" continuen acampats a la plaça de la Font de Tarragona i asseguren que no en pensen marxar. El regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo, ha deixat clar que no hi poden continuar acampats més enllà d'aquesta nit. Castillo ha dit, a més, que els partits polítics han d'entendre el moviment del 15-M, però l'acampada en espais públics, ha dit, "no és la millor manera de reivindicar les seves idees".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut