París

Merkel veu "elements d'acord" amb Hollande per al creixement

Angela Merkel i François Hollande han exhibiti predisposició a entendre's per fomentar el creixement econòmic a Europa, més enllà de l'austeritat. I han defensat que Grècia continuï a la zona euro. La cancellera alemanya i el nou president s'ha reunit a Berlín el mateix dia que Hollande ha assumit el càrrec. L'entrevista ha començat amb més d'una hora de retard per l'impacte d'un llamp a l'avió on anava el president francès.

RedaccióActualitzat
"Merkhollande" s'ha posat en marxa i, tal com s'esperava, ho ha fet amb un missatge d'acostament d'idees. La cancellera alemanya, impulsora de la política d'austeritat i dèficit zero, ha destacat que veu "elements d'acord" amb el president francès en el tema del creixement. En la roda de premsa posterior a l'entrevista d'una hora que han tingut a Berlín, Angela Merkel ha remarcat que és conscient que el creixement és "una idea general" i s'ha declarat "contenta" de poder-ne "parlar conjuntament". Fins i tot ha admès que hi ha algunes "divergències", però que poden arribar a ser "enriquidores". 

François Hollande ha assegurat que manté viu el compromís electoral "d'afegir una dimensió de creixement" al pacte d'austeritat (pacte fiscal, com s'ha batejat) que ha abanderat Merkel. "La metologia que hem acordat consisteix a posar en comú totes les idees i analitzar com es poden aplicar jurídicament", ha explicat.

Els dos dirigents han dit que, segurament, entre ells no hi ha tantes diferències com es pot pensar. I han coincidit plenament a defensar que Grècia continuï a l'euro. "Hem de respectar que a Grècia hi hagi noves eleccions", ha dit Merkel, que ha afegit "estem d'acord que Grècia es quedi a l'euro, i sabem que també ho vol la majoria dels grecs".

Hollande ha argumentat que "passi el passi" a les eleccions respectarà la decisió dels grecs. "Ara bé, la meva responsabilitat consisteix a donar un senyal als grecs", ha indicat, una idea que ha concretat: "Els grecs han de saber que, amb creixement i reactivació econòmica, volem ajudar-los perquè continuïn sent part de la zona euro".

Un llamp, primer contratemps

La fotografia més esperada des que François Hollande va guanyar la segona volta de les eleccions franceses s'ha fet esperar. Als pocs minuts d'enlairar-se de l'aeròdrom de Villacoublay, als afores de París, l'avió en què viatjava el nou president francès ha hagut de tornar després que un llamp ha tocat l'aparell. Un portaveu de l'executiu ha indicat que l'avió no s'ha vist afectat, però el comandant ha preferit no córrer cap risc.

François Hollande ha arribat amb una hora i quart de retard a la seu de la cancelleria a Berlín. Angela Merkel l'esperava a peu de cotxe. Els dos dirigents s'han donat la mà i s'han somrigut en una salutació més sòbria del que fins ara era habitual entre la cancellera alemanya i Nicolas Sarkozy. Precisament, l'expresident francès va ser qui va instaurar la tradició de visitar Berlín el mateix dia de ser investit president com un gest per exemplificar l'entesa entre els dos motors d'Europa.

Després d'un breu acte amb honors militars als afores de l'edifici del govern alemany, Merkel i Hollande s'han reunit per intercanviar impressions abans de comparèixer junts en roda de premsa. La cancellera ha ofert al president francès un sopar de feina abans que Hollande torni a París aquest mateix dimarts.

El govern alemany ha reiterat que aquesta trobada ha tingut com a finalitat que els dos dirigents es coneguessin ja que mai fins ara s'han trobat personalment, a més d'abordar la crisi a la zona euro. Preguntats per l'idioma en què han parlat, han explicat que cadascú ha fet servir la seva llengua materna, tot i que en alguns moments que no tenien intèrpret han fet servir l'anglès. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut